Novosti online

Нови случајеви хепатитиса у Идоменију

Од нашег дописника

Атина – Нови случајеви хапатитиса „А” у кампу Идомени на затвореној грчко-македонској граници где је још увек преко 12.000 миграната. Оболела деца пребачена су у болницу у Солуну, али због драматичних и пре свега нехигијенских услова, постоји реална опасност да се болест врло брзо прошири међу углавном невакцинисаним малишанима.

Лекари који дежурају у кампу упозоравају да је, с обзиром на недостатак тоалета, пијаће воде и хране, и уз влагу и блато у којима живе хиљаде породица са малом децом, реално очекивати да се зараза прошири. Упозорења да треба одржавати личну хигијену, прати руке и пити чисту воду, у Идоменију, просто, не могу да се поштују. Киша пада данима, хладно је, шатори пливају у води и блату у којем живи око 5.000 малишана.

Војска је преузела обавезу да дотура флаширану воду у овај „дивљи” прихватни смештај који су мигранти сами направили да би били што ближе граници и путу у Европу коме се још надају. Према речима координатора за мигрантске проблеме Јоргоса Киритиса екипе на терену врше дезинфекцију, спремне су вакцине за малишане међу којима се болест шири и који се, иначе, против хепатитиса „А” у развијеном свету, вакцинишу у првој години живота. Намера је да се Идомени што пре расформира, да се мигранти у наредних недељу дана пребаце у прихватне центре. Међутим, то не успева, већина одбија да уђе у аутобусе и напусти границу и питање је колико ће дуго моћи да се остане само на добровољном избору и убеђивању.

Ситуација је све тежа, хиљаде гладних и жедних људи губи стрпљење и све су чешћи инциденти. Стотине малишана са паролама „СОС” лежало је на железничким шинама на прелазу између Грчке и Македоније позивајући Европу да отвори границе.

Истовремено, према писању овдашњих медија на турској обали три милиона миграната са надом гледа према грчким острвима верујући да ће до њих стићи и, затим, наставити даљи пут према западној Европи. Већина оних који су из богатих слојева Сирије и Ирака је већ у Немачкој или некој другој „обећаној” земљи Запада. На турској обали сада чекају они најсиромашнији, па су, према писању штампе, и цене за пребацивање на грчку обали снижене, око 300 евра по одраслом и 150 евра за дете. За ретке из ВИП категорије, цена за пребацивање копненим путем је 1800 евра, приватним авионом 10.000 евра. Пребацивање џет скијем са возачем је 8.000 евра или 15.000, самостално, без обавезе враћања „превозног средства”.

Доказ да не одустају ни мигранти али ни турски кријумчари је податак да се дневно број повећава за 2.000 миграната. Тако, у овом тренутку на територији Грчке их има већ више од 44.000, а на острвима за транспорт у Атину чека око 9.000 миграната.

Опет је у пирејској луци претесно, тамо је преко 3.000 људи а свакодневни, бродовима са острва стиже хиљаду-две. Мали број прихвата да уђе у аутобусе и крене у прихватне центре. Локалне општинске власти чине све да олакшају ситуацију. Дотурају воду и храну, помажу грађани, свакодневно се за малишане организује забавни програм, доносе им се играчке. Чак су им донели и маске да се, колико је то могуће у њиховој ситуацији, укључе у карневал који је у Грчкој наредна два дана – у пуном јеку.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh