• BG

  Нови Закон о финансијској подршци породицама с децом укинуо више од 80 папира које су породиље морале да доставе

  Закон о финансијској подршци породицама с децом који је ступио на снагу 1. јула, укинуо је 86 докумената које су породиље морале до сада да прикупљају.

  Kако је саопштио НАЛЕД, анализом коју је спровело Удружење власника рачуноводствених агенција утврђено је да је од 86 листова разноразних фотокопија и оригинала, чак 80 било потпуно непотребно.

  Административни трошак ове процедуре за привреду, заједно са процедуром за остваривање права на накнаду трудницама, још 2012. процењен је на више од 690 милиона динара годишње и за тај новац је сваке године могло да буде отворено најмање 1.200 радних места, указује НАЛЕД.

  „Закон о финансијској подршци породици с децом донео је важан финансијски подстицај побољшању стопе наталитета путем повећања додатка за треће и четврто дете, али и решио једну од најпознатијих компликованих административних процедура – прикупљање документације за остваривање права на породиљску накнаду“, кажу у НАЛЕДУ.

  Терет прикупљања документације до сада је падао на послодавца и породиљу, што је, оцењују, био посебан проблем за породиље-предузетнице.

  Према новој, аутоматизованој процедури, породиљама остаје да предају дознаку, решење послодавца о породиљском одсуству и копију текућег рачуна.

  Остале информације о породиљи прибављаће локалне самоуправе преко Централног регистра обавезног социјалног осигурања (ЦРОСО) и утврђивати основицу накнаде плате.

  Укинута је обавеза послодавцима да исплаћују зараду породиљама и потом захтевају рефундацију, тако да ће накнаду породиљама директно уплаћивати Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, из државног буџета.

  „Одговорност за функционисање система је сада у потпуности пренета на државне и локалне институције па ћемо с посебним опрезом пратити примену новог поступка и указивати на проблеме како не би било нарушено поверење грађана и привреде“, поручује чланица Управног одбора НАЛЕД-а Станка Пејановић.

  Аутор: Тањуг

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com