Gradovi

Нови живот Крајишника

Кркобабић у посети Средњобанатском управном округу

 „Само људи који су спремни да се удруже и решени да раде могу да опстану. Онда неће изостати ни помоћ државе ни локалне самоуправе.“ рекао је министар Милан Кркобабић, задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа у данашњој посети месту Крајишник у општини Сечањ Средњобанатског управног округа.

На састанку одржаном у оквиру представљања овогодишњег Програма спровођења мера равномерног регионалног развоја Републике Србије учешћем државе у директним финансијским подстицајима за задругарство, министар је подсетио да је од почетка пројекта „500 задруга у 500 села“ формирано чак 384 задруге што је јасан показатељ успеха који је пројекат доживео, вративши на прави начин удруживање у Србију. Из поменутог државног пројекта помогнут је до сада рад 94 задруге, а ове године опредељено је за исту сврху још око 700 милиона динара.

„Тим средствима поново ћемо директно помоћи око 70 постојећих и новооснованих задруга, као и сложене задруге. Тако ће, за ове 3 године, износ бесповратних средстава који је држава Србија уложила у задругарство достићи 1,7 милијарди динара“

Крајишник је прави пример како је једна задруга удахнула младост једном месту, дала нове идеје младима и старима и помогла им да, уз помоћ државе и локалне самоуправе удружени сами нађу пут за свој бољитак.

Министар је подсетио на феномен пусте земље који нам прети „Треба размотрити све начине како стати на пут пражњењу села, како задржати младе и понудити им егзистенцију овде.“ рекао је Кркобабић и најавио формирање националног тима за спас села који ће управо имати задатак да осветли поменуту проблематику и понуди најефикаснија решења.

Радном састанку у Дому културе присуствовали су председник Академијског Одбора за село Српске академије наука и уметности академик Драган Шкорић, председник задружног савеза Војводине Радислав Јованов, агроекономски аналитичар Бранислав Гулан, руководство општине Сечањ, пољопривредне службе општина средњобанатског округа, као и власници пољопривредних газдинстава, директори и чланови задруга поменутог округа.

Академик Шкорић је истакао да „Српско село је већ јако дуго у фази пропадања. Хајде да мотивишемо сељане да се уједине, да поверују један другом и да без посредника послују. Жеља нам је да ланац од њиве до трпезе функционише уз више новца и користи за произвођаче“ позвао је Шкорић

Председник општине Сечањ Предраг Рађеновић захвалио је министру на посети и изразио јасну жељу локалне самоуправе овог округа да пружи своју подршку задругарству и свим сличним иницијативама, како би становништво ове општине имало што боље услове и како би се стало на пут пражњењу Средњег Баната.

Након састанка министар је са својим сарадницима обишао поменуту ратарску ЗЗ „Слога“, којој је из прошлогодишњег Програма Владе Србије намењеног задругама додељено 15 милиона динара бесповратних средстава за набавку телескопског манипулатора, укопне колске ваге, лабораторијске опреме за утврђивање квалитета житарица и софтвер вагу.

Задруга има 25 чланова и 35 коопераната, основана је 1991.године, а од 2017. почиње са озбиљнијим улагањима у опрему и производњу. Задруга има у власништву 30 хектара земље, а задругари са кооперантима обрађују око 500 хектара. Прошле године преко задруге је продато 280 тона кукуруза, 250 тона сунцокрета и 250 тона пшенице, а задругари очекују да ће овим улагањима повећати обим производње.

Д.К.

 

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh