Svet

Novinarima u vestima zabranjeno lično mišljenje

Makedonija dobija novi zakon o medijima

Autor: R. Ćirković

Skoplje – U ubrzanim pripremama fer uslova za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora u Makedoniji novinari su dobili posebno mesto. Svetlo dana najzad je ugledao predlog novog Zakona o medijima za čija rešenja opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije tvrdi da predstavljaju crvenu liniju ispod koje ta stranka ni po koju cenu neće ići.

Vladajuća VMRO-DPMNE ponavlja da je predlog van pameti i da takvih zakonskih rešenja za medije nema nigde u Evropi, pa kao krajnje rešenje predlaže da opozicija izabere koji bilo nacionalni medijski zakon u Evropskoj uniji i da ga Makedonija prepiše. A evropski posrednik Belgijanac Piter Vanhut lakonski na sve to odgovara da Makedonija ne može da prepiše neki evropski zakon jer ima „drugačiji pravni sistem, drugačiji Ustav, drugačiji mentalitet“. „Vaši mediji ne mogu da se uporede s medijima u drugim zemljama“, rekao je Vanhut i pozvao makedonske političke stranke da predloženi tekst dorade i usvoje.

Kako izveštava skopski list Dnevnik, u tom tekstu, između ostalog, piše da „prezenteri i novinari u vestima ne smeju da izražavaju svoja lična gledišta, a u debatnim emisijama (novinar) može da izrazi svoje mišljenje, ali ne sme da favorizuje jedno određeno gledište“. Radio-emiteri „koji emituju vesti i dnevnoinformativne programe dužni su da u njima obezbede nepristrasno, pravično i uravnoteženo predstavljanje različitih političkih i ideoloških gledišta“. A „u vestima i dnevnoinformativnim programima ne smeju prekomerno da se naglašavaju gledišta i mišljenja jedne konkretne ličnosti, institucije ili organizacije“.

Da li novinari ove zakonske odredbe poštuju ili ne poštuju odlučivaće Savet Agencije za medije, čiji će članovi biti izabrani dvotrećinskom većinom u makedonskom parlamentu, a za kršenje ovih zakonskih odredbi zakon predviđa drakonske kazne. Da ne bude zabune, zakon nije samo za izborno vreme nego se donosi kao sistemsko rešenje.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh