Novosti online

Новинарска етика у служби „мучења Новака Ђоковића”

Кад ставите наслов као овај, у којем је „мучен” најбољи тенисер света Новак Ђоковић, имате малтене гаранцију да ће такав текст бити прочитан! Међутим, шта се догађа ако то не одговара истини…

Јучерашњи семинар за спортске новинаре, који је Анти-допинг агенција Србије (АДАС) организовала у Едукативном центру „Авантура”, бавио се „спиновањем” и „изазовима новинарске етике”. Оснивач АДАС-а др Ненад Дикић је анализирао текстове (новине и портали) у којима је анти-допинг контрола „мучила Новака Ђоковића” за време једног Дејвис куп меча 2013. године. Поред тога, осврнуо се на случај ватерполисте Николе Рађена, кога су таблоиди „додатно обрађивали” пошто је кажњен због тога што је био позитиван на кокаин, као и на вест о намештаљкама у врхунском тенису коју је лансирао британски портал сумњивог квалитета. Дикић је убеђен да је прича о намештању имала само једину сврху – да се пољуља Ђоковић у тренутку јуриша на шесту титулу на Аустралијан опену.

– Можда је и најконкретнију оцену, која обједињује сва три случаја, дао француски тенисер Фабрис Санторо поводом наводне афере намештања мечева: ”Немојте да пишете о ономе за шта немате доказе”. Оно што су објавили неки наши медији, у аферашком стилу и без поштовања и минимума етичких норми, читали су људи из страних федерација и организација и све то није користило нашем спорту у целини. Није се водило рачуна о националном интересу.

Дикић даље сматра да су неки српски медији „креирали лошу слику о Новаку Ђоковићу”, измишљајући његове изјаве у вези случаја Виктора Троицког (суспендован на 12 месеци због допинг прекршаја). У најупечатљивијем делу своје анализе, доказао је да је анти-допинг контрола у потпуности поступала по пропису када је Ђоковић био на тесту.

–Тешко је поверовати да било ко може да се иживљава на неком врхунском спортисти, а камоли на најбољем спортисти света. Ваљда би се и он огласио да је на допинг-контроли поступано с њим мимо праксе.

Доцент др Сандра Раденовић с Факултета за спорт и физичко васпитање у Београду, говорила је о етици у спортском новинарству. Поред осталог, истакла је да се „спортским новинарима као професионалцима често безрезервно верује, па да самим тим имају велику моралну одговорност за све што кажу и напишу”.

Семинар је наишао на добар одзив. Међутим, у публици није било представника оних медија чије је писање анализирано…

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh