Naše Novosti

Новинарска удружења и Синдикат новинара Србије траже оставку Тасовца због катастрофално спроведене медијске реформе и приватизације

 

Удружење новинара Србије (УНС) позива колегинице и колеге на протест испред Владе Србије сутра, 14. јануара у 13 сати, због одбијања власти да примени одредбу Закона о јавном информисању која омогућава да непродати медији припадну запосленима. УНС захтева од Владе да хитно обезбеди пренос капитала без накнаде на запослене у медијима који на то имају право.

Новинари у Врању, Бору, Суботици и још 15 градова у Србији на то већ месецима чекају, док њихови медији полако умиру, а Закон о јавном информисању остаје мртво слово на папиру.

УНС тражи од Владе Србије и премијера Александра Вучића да хитно обезбеде примену закона и смену министара одговорних за неспровођење закона.

Професионално удружење новинара Србије (ПРОУНС) и Синдикат новинара Србије (СИНОС) дају пуну подршку колегама  који на сваки начин покушавају да сачувају своје медије.

prouns
СИНОС и ПРОУНС још једном подсећају да је за „умирање медија“ најодговорнија медијска коалиција која је инсистирала на доношењу сета медијских закона који гасе медије, остављају локалну јавност без значајних информација, а хиљаде колега  без посла.

УНС и НУНС се нажалост нису придружили Иницијативи коју су 2014. године СИНОС и (ПРОУНС) поднели Уставном суду да се утврди да ли је сет медијских закона, у делу у којем забрањује држави и локалним самоуправама власништво у медијима, у складу са Уставом Србије.

ПРОУНС и СИНОС указују да су учествовањем у комисијама које су „буразерски“ делиле паре свих грађана Србије, УНС и НУНС највше допринели компромитовању идеје пројектног финансирања.

СИНОС и ПРОУНС подржавају захтев УНС-а за смену „одговорних министара“ али сматрају и да челници „репрезентативних удружења“ као део истог тима са онима које прозивају, треба да сносе последице за „реформе“ које су потпуно урушиле српско новинарство.

Независно удружење новинара Србије (НУНС) подржава протест Удружења новинара Србије (УНС) због одбијања власти да примени одредбу Закона о јавном информисању која омогућава да се непродати медији бесплатно уступе запосленима у тим медијски кућама.

НУНС позива своје чланове и друге медијске раднике да се придруже протесту који ће се одржати испред зграде Владе Србије, 14. јануара са почетком у 13 часова.

НУНС се придружује и захтеву УНС-а да Влада хитно обезбеди пренос капитала без накнаде на запослене у медијима који на то имају право.

 

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh