• Naše Novosti

  NOVO TRENIRANJE NIŠKOG BUDŽETA ILI HOLIVUD PRED VRATIMA

  Staro-nova koaliciona vlast na čelu Grada Niša iz svoje kuhinje ovih dana lansira najnoviji recept za bezočnu, otvorenu, drsku i dosad nezabeleženu pljačku budžetskih sredstava. U pitanju je proizvoljna projekcija koštanja direktnih TV prenosa zasedanja Skupštine Grada, koja po njihovom razumevanju poštenja i tenderske logike iznosi fantastičnih 8000 evra PO DANU. Prihvaćena je ponuda jednog ponuđača, koji je konkurisao sa svoje dve televizije (Belle Amie i NTV), a koji inače raspolaže sa komplikovanom medijskom mašinerijom (novine, radio, web portal, dve televizije od kojih jedna sa regionalnom frekvencijom), koja se 90% finansira iz graskog budžeta.

  Pored već opredeljenih 95 miliona gradskih para, od kojih će veći deo dobiti upravo imperija Belle Amie i režimska TV Zona Plus, otimanje dodatnih sredstava na ime fiktivnih troškova prenosa olakšalo bi budžet za po milion dinara po danu snimanja, što je približna cena holivudske B produkcije sa kompletnom glumačkom ekipom i reportažnim kolima, koja za ovaj posao nisu ni potrebna. Na godišnjem nivou, uzimajući u obzir sva sredstva opredeljena za medije, na nivou svih gradskih opština, mogao da bi da premaši astronomski iznos od preko 1 milion evra!

  Treba napomenuti da će ovom logikom, za 40 dana zasedanja u narednom periodu – koliko je održano u prošloj godini – građani Niša za TV prenose platiti veći iznos nego za narodnu kuhinju ili realizaciju programa za bezbednost saobraćaja.

  Izdvajanja iz budžeta za vodosnabdevanje – 21,5; ruralni razvoj – 22,5; finansijska podrška lokalnom ekonomskom razvoju – 37; narodna kuhinja – 39,5.

  Prema izjavama ljudi iz NTV, ono što je ranije koštalo 100-120 hiljada dinara po prenosu, ili 800-1000 evra danas iznosi mnogo više.

  Nakon promene vlasnika NTV, menja se i cena i to u iznosu koji je osam do deset puta veći. U kvalitetu prenosa, osim vlasnika televizije i cene prenosa, dakle, ništa se drugo nije promenilo.

  Druge medijske produkcije daju još povoljnije uslove prenosa. Sa cenom od 1000 – 5000 dinara po satu (ako sednica traje 4 sata u sistemu sa 3 aktivne kamere plus video mix)ukupni trošak prenosa bi  iznosio 16000 – 80000 dinara sto je enormno manje od trenutno usvojene ponude.

  Pokret Dosta je bilo – Saša Radulović u Nišu predlaže novi koncept prenosa skupštinskih zasedanja uživo putem video striminga na veb portalu, odnosno preko besplatnih servisa koje Youtube nudi. Naravno, TV stanice bi mogle da besplatno preuzimaju i emituju prenos. Uslovi tendera u tom slučaju bi se proširili i na produkcije koje ne emituju program a uštede bi bile ogromne.

  U Nišu 26. maj 2016.

  Pokret Dosta je bilo – Saša Radulović Niš

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com