Novosti online

Новосадски „Виолиниста” на крову Сава центра

„Виолиниста на крову”, бродвејски мјузикл који спада у најпопуларније у двадесетом веку, у продукцији Српског народног позоришта и Новосадског позоришта, биће премијерно приказан у нашој престоници у Сава центру у петак, 19. фебруара од 20 сати. Дело је писца Џозефа Стејна и композитора Џерија Бока, који су, заједно са аутором сонгова Шелдоном Харником, на основу серије прича „Тејвје и његове кћери” Шолема Алејхема, створили један од најизвођенијих примерака овог жанра.

Тема мјузикла „Виолиниста на крову” су свакодневице и судбина сиромашних Јевреја у царској Русији почетком 20. века. Главни јунак је млекаџија и отац пет кћери Тејвје, који се бори на два фронта како би очувао устаљене јеврејске обичаје и традицију. С једне стране, покушава да се одупре вољи својих трију одлучних кћери које желе да се удају из љубави , а не да прихвате мужеве које им родитељи одреде. С друге стране, Тејвје и остали становници села се суочавају са репресијом царске власти, која ће их на крају и прогнати из завичаја. Радња мјузикла на узбудљив, потресан, али и хуморан начин говори о традицији и прогресу, о мукама обичних људи и њиховој нади у бољи живот. „Виолиниста на крову” је посебно привлачан због музике, засноване на народном мелосу руских и пољских Јевреја тог доба. Мјузикл је први пут изведен у септембру 1964. у Империјал театру на Бродвеју, Њујорк, у режији и кореографији Џерома Робинса, а главну улогу играо је Зиро Мостел. У новосадском СНП-у први пут је постављен у октобру 1999. у режији Воје Солдатовића, са Зафиром Хаџимановим у главној улози и игран је са великим успехом 12 сезона.

Режија овог новог новосадског „Виолинисте” поверена је Атили Берешу, госту из Мађарске. Нагласак је сада на драмском делу са омиљеним играчко-певачким нумерама, за разлику од претходног који је био оперско-оперетска представа. Музику уживо изводи оркестар „Будапест клезмер бенд” познат у свету по аутентичној „клезмер” музици која је урбана варијанта јеврејске популарне музике настале на истоку Европе. Сценографија је изузетна и дочарава амбијент јеврејског села, а њени аутори су Балаж Хорешњи и Саша Сенковић, речено је на представљању мјузикла у Сава центру.

У мјузиклу учествује бројна глумачко-извођачка екипа. Тејвјеа глуми Арон Балаж, његову жену Гордана Јошић Гајин, а ћерке Емина Ерол, Агота Ференц, Јудит Ласло, у алтернацији Јована Балашевић, Сара Тодорић и Марија Миа Миросављев. Кореограф је Ђерђ Крамер, костимограф Мирјана Стојановић Маурич.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh