BG

Новости дана сазнају: У Србији несташица туберкулина, препарата за рано откривање туберкулозе код животиња

 

Ради раног откривања присуства бацила туберкулозе код домаћих животиња, у Србији постоји обавеза дијагностичког испитивања грла говеда свих врста старијих од шест недеља. Узгајивачи говеда су обавезни да обаве овакав преглед како би стекли статус газдинства говеда слободног од туберкулозе.

Управа за ветерину Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде је спровела поступак јавне набавке туберкулина за примену на животињама, лека неопходног за дијагностичко испитивање на туберкулозу. Уговор о набавци је потписан крајем месеца марта текуће године с добављачем „Анђелковић“ доо из Београда у вредности од 14 милина динара.

Међутим, сазнајемо од пољопривредника и ветеринара да туберкулина на терену нема, тако да се обавезно испитивање говеда на туберкулозу не врши.

Сточари с којима смо разговарали у околини Крушевца су нам се пожалили да због тога трпе озбиљну штету. Без дијагностике туберкулином, грло се не може изложити продаји. Тако се пропушта оптимално време за продају телади јер младе животиње настављају да расту, тако да прерастају узраст телета и морају да се даље гаје до узраста јунади. Јунад доспела за продају морају да се хране и даље, иако им је прошла животна доб када највише добијају на маси према количини утрошене сточне хране.

Да нема туберкулина на терену, потврдили су нам и ветеринари из Ниша. Кажу да су тиме спречени да обављају свој посао, који је, иначе, законска обавеза.

На сву срећу, за сада нема назнака да је несташица туберкулина довела до појаве нелегалног промета или клања говеда. Шта ће се догодити уколико се несташица одужи, тешко је предвидети.

Крушевац, Ниш, јун 2019. године

Љубомир Костић

 

 

 

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh