Gradovi

Novotni: Mere ECB rade, padaju kamate

BEČ – Guverner Nacionalne banke Austrije i član Saveta guvernera u Evropskoj centralnoj banci Evald Novotni izjavio je danas da nekonvencionalne mere ECB funkcionišu – kamate su pale, više je investicija, i primetan je veći privredni rast.

Novotni je rekao da je u centralnoj i jugoistočnoj Evropi primetan napredak u ekonomskim performansama i ekonomski rast.

„To znači da su te zemlje radile na pravi način“, rekao je on ukazavši da će i izbeglička kriza doneti nove javne troškove, što će, kako je ocenio, imati pozitivan efekat na rast.

Novotni je, na bankarskoj konferenciji Juromani, na kojoj je jedan od glavnih partnera Unikredit banka, naveo da je međunarodno okruženje i dalje izazovno za tržišta u razvoju, ali i ukazao da su zemlje Centralne i Jugoistočne Evrope u velikoj meri pošteđene od negativnih uticaja.

„Moguća su i pozitivna prelivanja “kvantitativnih olakšica” na ove zemlje“, rekao je on.

Novotni je podsetio da se monetarna politika u zoni evra i u SAD razlikuje, da prva „popušta“, dok je u SAD primetno povećanje kamata.

U tom smislu, on je rekao da je ECB u decembru rekalibrirala neke mere, te da želi da nastavi da ubrizgava likvidnost u evropsku ekonomiju.

„U decembru smo ustanovili program kojim će se ubrizgati dodatnih 680 milijardi evra likvidnosti“, precizirao je on.

U kontekstu oporavka, Novotni je primetio da je pao i nivo problematičnih kredita u bankarskom sektoru, da su banke u boljem kreditnom krugu kao i da to ima pozitivne efekte.

Govoreći o inflaciji, Novotni je ukazao da je pad cene energenata dramatično gurao stopu inflacije na niže, a primera radi, Poljska Rumunija i Slovačcka, imaju inflaciju skoro do nule i bez energetskog faktora.

Neke zemlje koje targetiraju inflaciju, navodi on, daleko su od ciljanog koridora.

„Inflacija je niska, a očekivanja su dobro usidrena“, rekao je on.

Novotni je poručio, govoreći o dosadašnjim dobrim rezultatima, da ipak postoje limiti onoga što monetarna politika može da uradi.

Kada je reč o fiskalnoj politici, dodaje on, u nekim zemljama ona je bila restriktivna, te kod nekih možda ima mesta za veću potrošnju.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh