Svet

Nuklearni arsenal S. Koreje u pripravnosti

„Moramo stalno biti spremni da ispalimo nuklearne bojeve glave u svakom trenutku“, rekao je Kim, citirala ga je severnokorejska agencija KCNA.

severna koreja

On je, takođe, upozorio da je situacija na podeljenom korejskom poluostrvu postala toliko opasna da Sever mora biti spreman da svoju vojnu strategiju preusmeri na izvođenje preventivnog napada, prenosi AFP.

Severna Koreja je u četvrtak, samo nekoliko sati nakon što je Savet bezbednosti UN odobrio najstrožije dosad sankcije protiv Pjongjanga, ispalila u more šest projektila kratkog dometa, saopštilo je Ministarstvo odbrane Južne Koreje.

Ministarstvo je navelo da su projektili, sa dometom od 100 do 150 kilometara, ispaljeni u Istočno more.

Seul:Odgovorićemo oštro na bilo kakvu provokaciju

Predsednica Južne Koreje Park Geun-hje obećala je oštar odgovor na bilo kakvu vojnu provokaciju Severne Koreje, nakon što je lider te zemlje Kim Džon-un naložio da severnokorejski nuklearni arsenal bude u pripravnosti.

„Ukoliko Severna Koreja napravi neku provokaciju, moramo odgovoriti oštrom kaznom kako bismo jasno pokazali koliku cenu Severna Koreja mora da plati i koliko smo rešeni da zaštitimo našu zemlju“, rekla je Park u govoru koji je održala na ceremoniji promocije vojnih oficira, a koji je prenosila televizija.

Ona je poručila da će se Seul držati svoje strategije koja ima za cilj da Pjongjang popusti kad je reč o denuklearizaciji, prenosi AFP.

„Moramo staviti do znanja Severnoj Koreji da njen režim neće opstati ukoliko ne odustane od svog nuklearnog programa“, rekla je Park, dodavši da bi uspešnost strategije Seula značila i veliki korak ka eventualnom ujedinjenju dve Koreje.

Ona je ocenila da, kao što je „mrak najgušći pred svitanje“, dva suseda ulaze u finalnu i najtežu fazu pred mirno ujedinjenje Korejskog poluostrva.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh