• Gradovi

  NUNS i NDNV demantuju saopštenje Vlade: Nije formirana radna grupa za izradu medijske strategije

   

  Predsednici Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), Slaviša Lekić i Nedim Sejdinović su povodom saopštenja Vlade Srbije o današnjem sastanaku s novinarskim i medijskim organizacijama, naveli da su prenete netačne informacije sa sastanka.

  Lekić je za agenciju Beta kazao da je sastanak održan, ali da nije tačna informacija da je na sastanku formirana radna grupa koja će se baviti izradom nove medijske strategije, kao i da je netačno da je za predsednika te radne grupe izabran Dejan Stojanović.

  „Mi jesmo imali predlog radne grupe na stolu, ali radna grupa nije formirana.

  Dejan Stojanović je predložen za predsednika i on je odličan kandidat, ja ću ga podržati kada bude bilo glasanje, ali danas nije bilo glasanja“, rekao je Lekić.

  On je kazao da je na sastanku bilo više tema: formiranje radne grupe, koordinaciono telo za saradnju s medijima, zatim se govorilo o ulozi OEBS-a, Evropske komisije i medjunarodne zajednice u sastavljanju Medijske strategije, ali, kako je kazao, nikakvog formiranja radne grupe i biranja predsednika nije bilo.

  Lekić je potvrdio da je dogovoren sastanak za 18. jun kada bi trebalo da se raspravlja o konačnom sastavu radne grupe i svemu ostalom.

  „Ja verujem da postoji politička volja, zbog pritiska medjunarodne zajednice, i verujem da će se taj pritisak nastaviti i da će ta politička volja pod navodnicima rezultirati nekim pametnijim potezima, a ne izmišljanjem stvari“, rekao je Lekić.

  Sejdinović, predsednik NDNV, je za agenciju Beta rekao da je Vlada u svom saopštenju iznela „nekoliko, blago receno, netačnosti“.

  „Ključna (netačnost) je da su tela radna grupa za medijsku strategiju i koordinaciono telo, formirana, što ne odgovara istini, pošto je proces još u toku i pošto udruženja nisu još donela odluku o tome da li će ili neće u procesu učestvovati dok se ne razjasne takozvana prethodna pitanja“, naveo je Sejdinović.

  On je dodao da izmedju sadašnje vlasti i medijskih udruženja postoji „visok nivo nepoverenja“ i da je „ružno što Vlada ovakvom jednostranom komunikacijom s javnošću, taj nivo povećava, ugrožavajući sam proces“.
  „Mi još nismo doneli konačnu odluku o učešću u tim radnim telima, dok ne saznamo precizno njihove sastave, mandate, pravila i način funkcionisanja.
  Nećemo dozvoliti da budemo instrumentalizovani u cilju stvaranja bolje medjunarodne slike medijskih sloboda u Srbiji, a da se ‘na terenu’ ništa pozitivno ne desi, ili da se stvari čak i pogoršaju“, rekao je Sejdinović.
  On je kazao da su, s druge strane, udruženja spremna da budu konstruktivna „ako to zaista bude imalo smisla“.

  Vlada Srbije je danas saopštila da je premijerka Ana Brnabić danas održala drugi radni sastanak s predstavnicima medijskih i novinarskih udruženja u vezi sa izradom medijske strategije na kojem je za predsednika radne grupe za izradu tog dokumenta izabran Dejan Stojanović, kao predstavnik Ministarstva kulture i informisanja.

  Uz isticanje da je „reč o važnom dokumentu za razvoj medijske scene u Srbiji“, u saopštenju je ukazano da je „cilj da u izradi učestvuju sva relevantna medijska udruženja, kako bi proces bio inkluzivan i kako bi se zajedno došlo do najboljih rešenja u interesu medija i javnosti“, te da do narednog sastanka, 18. juna, „medijska i novinarska udruženja treba da dostave predlog članova radne grupe, kako bi ona što pre počela sa radom“, navedeno je u saopštenju Vlade.

  Na sastanku su, kako je saopšteno, bili predstavnici OEBS, Delegacije Evropske unije, Ambasade Norveške i Fondacija „Konrad Adenauer“, a OEBS i Delegacija Evropske unije ponudili su ekspertsku pomoć u pripremi i izradi tog dokumenta.

  Učestvovali su i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i predstavnici njegovog ministarstva, kao i savetnice predsednika i premijerke Srbije za medije Suzana Vasiljević i Jelena Kovačević koje će, kako je saopšteno, biti članice Koordinacionog tela za saradnju s medijima koje će raditi na unapredjenju položaja medija.

  Vlada je saopštila da su u ime medijskih i novinarskih udruženja na sastanku bili predstavnici NUNS, Udruženja novinara Srbije, NDNV, Asocijacije medija, Lokal presa, Asocijacije nezavisnih elektronskih medija, Asocijacije onlajn medija, RAB Srbija i Sindikata novinara Srbije (SINOS).

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com