Gradovi

NUNS i NDNV: Fotoreporteri će tražiti pravdu u Strazburu

BEOGRAD – Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine pridružili su se danas apelu Udruženja fotoreportera i fotografa i upozorili da će autori fotografija, ukoliko im parlament oduzme zaštitu autorskih prava, pravdu tražiti pred sudom u Strazburu.

Novinarska udruženja ukazuju i da bi obraćanje Evropskom sudu za ljudska prava državi Srbiji nanelo ne samo moralnu već i finansijsku štetu.

Udruženje fotoreportera i fotografa apelovalo je juče na parlament da odbaci predlog autentičnog tumačenja člana Zakona o autorskim i srodnim pravima.

NUNS i NDNV su upozorili da bi usvajanjem takvog tumačenja parlament prihvatio da fotografija „koja se pojavljuje i preuzima u elektronskom obliku, bez obzira da li je originalna duhovna tvorevina, izgubi autorsko-pravnu zaštitu“, navodi se u saopštenju.

„Tako bi tvorci fotografija jedini među autorima bili lišeni pravne zaštite, iako je samim Zakonom o autorskim i srodnim pravima fotografija posebno istaknuta kao autorsko delo“, navodi se u saopštenju.

Taj predlog autentičnog tumačenja skupštini je dostavio Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

Foto Tanjug/N. Jovanović, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh