• Novosti online

  NUNS: Italijanski novinar Mauro Donato neopravdano optužen i uhapšen

  Italijanski fotoreporter Mauro Donato (41) je nevin, biće pušten iz pritvora u Sremskoj Mitrovici i oslobodjen od optužbe da je napao i opljačko migrante u Šidu, potvrdio je danas za Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) njegov branilac advokat Gabrijel Laco.

  „Ne mogu iznositi detalje iz istrage ali sa sigurnošću mogu da izjavim da će Maruo Donato biti oslobodjen jer nadležno tužilaštvo nema nikakvih dokaza protiv njega“, rekao je advokat Laco, a preneo NUNS.

  Donato je uhapšen 16. marta i od tada se nalazi u pritovru.

  Prema nekim informacijama Donato je uhapšen nakon što su ga kao odgovornog za nasilje i kradju prepoznala tri migranta, i to sa fotografije iz pasoša, koja je stara deset godina.

  Udruženje novinara Srbije (UNS) je objavilo da je na zahtev Donatovih branilaca, oštećenim migrantima naknadno pokazana novija fotografija Donata, te da su oni tada promenili iskaz tvrdeći da to nije osoba koja ih je napala i opljačkala u noći izmedju 11. i 12. marta.

  Na pitanje da li će Donato preduzeti pravne korake zbog svih neprijatnosti hapšenja, pritvora i neopravdane optužbe, njegov advokat je za NUNS rekao da će naknadno razmotriti sva pravna sredstva za obeštećenje.

  NUNS je 22. marta je od Višeg javnog tužilaštva u Sremskoj Mitrovici informacije o slučaju italijanskog fotoreportera. U odgovoru stoji da se „postupak povodom navedenog dogadjaja od 16. marta 2018. nalazi u fazi istrage“, te da „zbog zaštite interesa postupka i učesnika u postupku“ Tužilaštvo nije u mogućnosti da pruži tražene informacije.

  Medjunarodna federacija novinara i italijansko udruženje novinara pozvali su srpske vlasti da odmah oslobode fotoreportera.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com