Gradovi

NVO: Govor mržnje nema veze sa slobodom govora

ZAGREB – Nevladine organizacije GONG i Kuća ljudskih prava oštro su kritikovale protest branitelja zbog trodnevne zabrane rada lokalnoj TV Z1 na kojoj je emitovana emisija Markov trg Marka Juriča koji je izrekao šokatan govor mržnje protiv srpskog naroda u Hrvatskoj.

Govor mržnje nema nikakve veze sa slobodom govora već je upravo njegova suprotnost, poručile su ove NVO.

„To je čin etiketiranja, isključivanja, ponižavanja i linča kojem su pribegli protestanti ispred Saveta za elektronske medije, a koji onemogućava bilo kakav dijalog“, poručile su organizacije GONG i Kuća ljudskih prava.

Dve organizacije su pozvale nadležne institucije da podnesu krivične prijave zbog toga što su učesnici protesta održanom ispred zgrade tog saveta uzvikivali „Za dom spremni“, „Rakićka u Srbiju“, „Radmane u Srbiju“, „Kosanoviću u Srbiju“.

Također izražavaju zabrinutost zbog činjenice da je na protestu protiv Saveta za elektronske medije bilo više zastupnika Hrvatskog sabora, pa i njegov potpredsednik Ivan Tepeš.

„On se svojom podrškom ovom skupu direktno založio za urušavanje demokratskog medijskog prostora i vladavine prava u Hrvatskoj..

„Pozivamo Vladu Republike Hrvatske, posebno predsednika vlade, te predsjednicu države kao i ostale institucije da bez oklevanja jasno osude ovakve pojave“, navodi se u saopštenju dve nevladine organizacije.

Dve organizacije su podržale odluku Saveta za elektronske medije o privremenom oduzimanju koncesije televizijskoj postaji Z1 zbog govora mržnje voditelja Marka Juriča. Savet je radeći svoj posao, sankcioniralo govor mržnje na Z1 te poslalo jasnu poruku svim ostalim širiteljima mržnje.

Upravo su takve odluke neophodne za obranu ljudskih prava i ljudskog dostojanstva svih građana i građanki od pozivanja na mržnju i netrpeljivost izrečenih u ođavi emisije Markov trg, navode u saopštenju.

Protestanti su svojim izjavama „zorno dokazali da je njima govor mržnje blizak i drag, kao i to da je stvarna nakana ove opsade destabilizacija ključne institucije za regulaciju demokratskog medijskog prostora, forsiranjem smjene članova i članica Saveta za elektronske medije“, navode GONG i Kuća ljudskih prava.

Jurič je u jednoj od svojih poslednjih mesija upozorio Zagrepčane, posebno majke s decom, da paze kada šetaju Markovim trgom jer bi, kako je rekao, iz pravoslavne crkve koja se tamo nalazi mogao iskočiti neki vikar i u svom poznatom maniru započeti svoj „krvavi pir klanja“.

Foto Tanjug, Z. Žestić

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh