Gradovi

NVO: Solidan zakonski okvir u regionu, nedostaje primena

BEOGRAD – Postoji solidan zakonski okvir za vladavinu prava u regionu, ali se još ne oseća primena zakona u praksi, zbog čega građani ne vide dobrobiti evrointegracija, rečeno je danas na panel diskusiji „Vladavina prava ili pravo nesavladivih: pogled sa Zapadnog Balkana“.

Na skupu koji je organizovao Beogradski centar za bezbednosnu politiku, uz učešće organizacija civilnog društva iz Makedonije, Hrvatske i Crne Gore, ocenjeno je da su problemi zajednički u svim zemljama regiona.

Direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Sonja Stojanović Gajić navela je da postoji solidan zakonski okvir, ali da su u praksi korupcija, zarobljavanje medija i kontrola službi bezbednosti identifikovani kao formula za sveprisutno urušavanje vladavine prava.

„Postoje u društvu snage koje urušavaju demokratske procese i sprečavaju napredak u ostvarivanju vladavine prava“, istakla je Stojanović Gajić.

Ona je, kako se navodi u saopštenju Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, navela da je potrebno da države uče jedne od drugih i da organizacija civilnog društva treba da deluju na tri nivoa, kod kuće, regionalno i u Evropi, te da je nužno stalno pregovaranje i udruživanje kako bi se uspostavila i održala vladavina prava.

Saša Šegrt iz organizacije GONG i Platforme 112 iz Zagreba je istakla da se nisu osetile velike pozitivne promene nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, da se obećane reforme i zapošljavanja nisu desili, već da se društvo „umesto pogleda u budućnost vraća u prošlost“, navodi se u saopštenju.

Jovana Marović iz Instituta Alternativa iz Podgorice je kao najveće izazove vladavine prava u Crnoj Gori ocenila politizaciju državne uprave, favorizovanje stranačkog kadra prilikom zapošljavanja i sveprisutnu korupciju u svim segmentima društva.

Aleksandar Jovanovski iz Instituta za evropsku politiku iz Skoplja je istakao da država ne sme da bude zarobljena u jednoj partiji i da se ne sme dozvoliti izvršnoj vlasti da donosi odluke u svim oblastima, već da je nužno uključiti i parlament i pravosuđe i osigurati funkcionalnu podelu vlasti.

Skup je organizovan u okviru projekta „Monitoring i evaluacija vladavine prava na Zapadnom Balkanu“, koji se realizuje uz podršku Evopskog fonda za Zapadni Balkan.

Foto Tanjug/ O/Toskić, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh