Svet

O čemu je predsednica razgovarala s Mamićem

Teška stabilizacija hrvatske vlasti

Izvesno vreme za stabilizaciju potrebno je svakoj vlasti, ali za samo dve nedelje u poziciji i sastavu vlade Tihomira Oreškovića otkriveno je, i to uz neuobičajenu javnu buku, toliko slabosti da se rasplet sa novim parlamentarnim izborima još sasvim ne isključuje

Autor: Ruža Ćirković

Zagreb – – O čemu je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović imala da razgovara s čelnikom Dinama Zdravkom Mamićem, protiv koga je juče pokrenuta i treća istraga pod sumnjom da je sa još šest lica taj fudbalski klub oštetio za skoro deset miliona evra? To sigurno zna Dragan Lozančić, šef Sigurnosno obaveštajne agencije Hrvatske. A baš zato će biti smenjen. Jer je SOA pratila Mamićeve kontakte, pa i sa predsednicom, a da ona o tome nije unapred obaveštena čime je Lozančić, a ne predsednica, prekršio zakon.

Toliko se velika buka oko Lozančićevog, uostalom očekivanog, smenjivanja podigla, a ta stvar iskomplikovana da je potpuno potonulo pitanje otkud predsednica s Mamićem i da li je taj njen kontakt u skladu sa zakonskim i moralnim normama u kojima bi na toj funkciji trebalo da se kreće.

Tek smenjivanje Lozančića, koji je, prema rečima bivšeg premijera Zorana Milanovića, Hrvatsku zadužio toliko koliko ona ni ne sluti, izazvalo je ne samo proteste iz opozicionih redova, nego i nove lomove u novoj vlasti koja se tako teško stabilizuje da su joj građani Hrvatske u prvim anketama, posle samo dve nedelje, dali ocenu – mršava dvojka. O smeni šefa SOA odlučuju predsednica i premijer zajedničkim potpisom, ali je odluka predsednice da proceduru Lozančićeve smene pokrene, premijeru stigla za vreme konferencije za štampu na kojoj je on novinarima objašnjavao da će o sudbini Lozančića, predsednica i on tek razgovarati. Sad se s napetom pažnjom očekuje, kako će Orešković isplivati iz još jedne pokazne vežbe manjkavosti njegovog političkog legitimiteta. Pošto je premijer na slučaju sad već bivšeg ministra veterana Mije Crnoje pokazao da premijersko odlučivanje nije u njegovim rukama i da usaglašavanje sa centrima gde moć stanuje, i tako banalnim povodima, predugo traje za jednu vlast koja je obećala da će biti visoko efikasna i visoko moralna.

Mesto šefa obaveštajno-bezbednosne službe i drugde je predmet posebne bitke ne samo među političkim protivnicima nego i među koalicionim partnerima, pa tako i u Hrvatskoj. Most nezavisnih lista je još u toku pretkoalicionih dogovora insistirao na mestima ministra unutrašnjih poslova i šefa SOA, pa je sada lider te stranke-pokreta Božo Petrov ne samo požurio da izjavi da ne vidi prave argumente za smenu Lozančića nego se sa ovim sastao da, navodno čuje, njegovu stranu priče. Ili da pojača svoju poziciju u trgovini s partnerskim HDZ-om, a za novo bezbednosno kadrovsko rešenje. Neimenovani visoki izvor HDZ-a, čiji je šef Tomislav Karamarko svojevremeno bio na čelu SOA, poverio je Večernjem listu da Petrov pojma nema „čime se Lozančić zajedno s Milanovićem bavio“.

Bitka za kontrolu nad hrvatskom bezbednošću proširena je i na Hrvatski sabor gde je vladajuća koalicija sprečila izbor dojučerašnjeg ministra unutrašnjih poslova Ranka Ostojića (SDP) na mesto predsednika Odbora za unutrašnju politiku i bezbednost, iako poslovnik to mesto garantuje opoziciji. Veruje se da vlast s jedne strane ne želi takvog kontrolora, a s druge ne želi da bezbednosno-moralna strana kontakata hrvatske predsednice bude razvlačena po sednicama parlamentarnih radnih tela.

Predsednica je poslednjih dana bila u središtu još jedne afere sa jakim moralnim predznakom, koja je opet rezultirala jednim raspuštanjem i jednom ostavkom, ali bez posledica po Kolindu Grabar-Kitarović, koja je i dalje hrvatski političar sa najvišim ocenama građana u redovnim anketama. Naime, sigurno najdugovečniji i verovatno najkontroverzniji hrvatski političar Vladimir Šeks podneo je ostavku na mesto predsedničinog savetnika za ustavna pitanja pošto je priznao da je intervenisao kod članova Komisije za pomilovanje da se pomiluje prijatelj njegovog pokojnog sina, njegov bivši savetnik i, po sudskoj presudi, diler droge u pokušaju Vanja Goldeberger. Pošto je odležao 22 meseca kazne, a ostalo mu osam meseci, Goldeberger je pomilovan tako što mu je kazna prevedena u uslovnu. Predsednica je na to raspustila Komisiju za pomilovanja čiji je predsednik gostujući u vestima HRT-a izjavio da je istovremeno podržala sve odluke Komisije. Hrvatski novinski komentatori su, u potrazi za pikantnim temama, počeli da raspredaju o konačnom političkom kraju jedne od najvećih hrvatskih političkih karijera, ali kad je i lično pitan Šeks je odgovorio neočekivano ali baš miloševićevski: Malo morgen.

Kako je iz Centra „Simon Vizental“ i najavljeno Vladi Hrvatske stigao je više nego oštar protest zbog izbora istoričara Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture u kome se zahteva smena Hasanbegovića i podvlači da se „Hrvatska sramoti pred celim svetom“.

Izvesno vreme za stabilizaciju potrebno je svakoj vlasti, ali za samo dve nedelje u poziciji i sastavu vlade Tihomira Oreškovića otkriveno je, i to uz neuobičajenu javnu buku, toliko slabosti da se rasplet sa novim parlamentarnim izborima još sasvim ne isključuje.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh