Gradovi

O poverenju Đukanovićevom kabinetu 25. januara

PODGORICA – O poverenju vladi Mila Đukanovića u crnogorskom parlamentu raspravljaće se u ponedeljak, 25. januara i dok deo poslanika EP poziva Pozitivnu CG da podrži aktuelnu vladu, lider SDP-a Ranko Krivokapić je izjavio da ta stranka to neće učiniti.

Da bi vlada opstala, potrebno je da je podrži većina od ukupnog broja, odnosno 41 poslanik, a vladajuća većina ima 44 poslanika, od kojih su pet iz SDP-a, inače, manje članice vladajuće koalicije.

Podgorička Pobjeda saznaje da je deo poslanika Evropskog parlamenta predvođenih partijom Zelenih preporučio Pozitivnoj Crnoj Gori da glasaju za poverenje Đukanovićevom kabinetu između ostalog i zbog straha od rastućeg uticaja Rusije koja se snažno protivi članstvu Crne Gore u NATO.

To je, prema informacijama tog lista, jasno saopšteno izaslaniku predsednika Pozitivne i političkom direktoru te stranke Aleksandru Ražnatoviću koji je protekla tri dana boravio na konsultacijama u Briselu.

Konačnu odluku o poverenju Đukanoviću, Pozitivna bi trebalo da donese na sednici Glavnog odbora stranke u neđelju, 24. januara.

Kao razloge zbog kojih bi Pozitivna trebalo da podrži vladu deo evropskih parlamentarca je i naveo potencijalnu opasnost od destabilizacije države, nastavak borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, potpunu primenu izbornog zakonodavstva i što je ključno nastavak NATO i evropskih integracija.

U zvaničnoj izjavi, čija puna verzija je objavljena na sajtu Pozitivne, kopredsednica partije Zelenih i evropska poslanica Rebeka Herms je indirektno pozvala Pozitivnu da glasa za vladu, ali uz određene uslove.

„U trenutnoj situaciju, gledano iz Brisela i Strazbura, postoji zabrinutost od destabilizacije političke situacije u Crnoj Gori. Smatram da kolege iz Pozitivne imaju dobar razlog da misle o tome kako glasati u situaciji koju imamo. Mislim da uslovi za podršku Vlade da nastavi bi zaista trebalo da slede jasne zahteve u borbi protiv korupcije, neselektivni pristup u borbi protiv korupcije, fer uslove za izbore i, ako ima u vladi ljudi koji su pod sumnjom protiv korupcije u izborima, onda oni ne bi trebalo da ostanu u sedećim mesecima na svojim pozicijama”, navela je Herms.

Dodatno, kaže, smatra da bi moguća povratna informacija nastala usled snažnog uticaja Kremlja u Crnoj Gori trebalo da bude deo razmišljanja“, rekla je Herms upozoravajući time na reakciju Rusije u slučaju pada vlade koja je dobila pozivnicu za NATO.

U Pozitivnoj, kako se navodi, ne kriju da im je jako bitan stav partnera iz Evropskog parlamenta imajući u vidu činjenicu da pripadaju istorodnim partijama koje baštine iste programske ciljeve i vrednosti.

Socijaldemokratska partija neće podržzati vladu zbog, kakko je saopštio lider te stranke i aktuelni predsednik parlamenta Ranko Krivokapić, zbog rušenja parlamentarnog dijaloga.

O tome je sinoć jednoglasno odlučio Glavni odbor SDP-a , a razlog tome je, kažu, i spečavanja postupka smirivanja političke krize u Crnoj Gori.

Krivokapić je novinarima rekao da SDP duži niz godina „ima teške ocene o radu vlade“.

Upitan da li će, ako vlada dobije poverenje, podneti ostavku na mesto predsednika Skupštine i šta će biti sa ministrima u vladi, Krivokapić je kazao da je vlada već izgubila izborni legitimitet.

Poznati crnogorski reditelj Blagota Eraković kaže da ako se bitne stvari u Crnoj Gori ne poslože u ovoj godini, ona može biti gora nego 1918. Eraković pojašnjava da su bitne stvari država i odnos države prema svemu što mora da ispunjava.

„Dakle, da se definiše odnos Skupština – vlada, vlada – ministarstva, svi zajedno – Crkva… To će biti veliki izazovi. U tome može mnogo da pomogne učlanjenje Crne Gore u NATO, ukoliko bi NATO imao obavezu da nas u ovoj godini primi u članstvo. Ako budu odugovlačili, onda će biti teško“, kazao je Eraković, preneli su podgorički mediji.

On smatra i da su “Crnogorci neverovatan narod, koji nikada ne uči na svojim greškama”.

Eraković je govoreći o Krivokapiću , za Vikend novine, rekao da lider SDP-a hoće da pokaže pred svetom i Evropom nekakav demokratski kapacitet, da mu je svejedno hoće li biti sa prijateljem ili neprijateljem.

„Jedno je razgovarati, a drugo biti s nekim. Što je njemu htelo da u Podgorici bude sa (liderom Nove Andrijom) Mandićem? Ako hoće vlast, neka se bori na drugačiji način“, poručuje Eraković, koji smatra da je reforma DPS-a neminovna pogotovo nakon hapšenja Svetozara Marovića, koji je drugi čovek te stranke.

Foto Tanjug/I. Petrović, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh