Gradovi

Obama: Ako me volite, glasajte za Hilari Klinton

VAŠINGTON – Nedelju dana uoči predsedničkih izbora u SAD, predizborna kampanja dostiže vrhunac, a aktuelni predsednik Barak Obama aktivno nastoji da obezbedi podršku birača za svoju stranačku koleginicu, demokratskog kandidata Hilari Klinton.

Obama je „na prvoj liniji fronta“ sa Klintonovom, i u želji da svoju popularnost prenese na nju, on svoj argument sve više svodi na poruku „učinite to zbog mene“.

On je u utorak uveče obraćajući se studentima na univerzitetu Kepitol u Kolumbusu u državi Ohajo, apelovao na birače koji su njega doveli na vlast da se „trude za nju kao što su se trudili za njega“.

Kako navodi AFP, njegov govor je dobro uvežban i počinje lavinom komplimenata na račun Hilari Klinton – „Nikad nije bilo boljeg muškarca ili žene – ni ja, ni Bil, niko – ko je kvalifikovaniji od Hilari Klinton da bude predsednik SAD“.

Obama često prenosi govor na lični teren povezujući političku budućnost Klintonove sa svojim nasleđem.

U jednom od svojih nastupa, Obama je rekao da ga je Hilari Klinton učinila boljim predsednikom ne tražeći ništa za to.

„Tražim od vas ono što sam tražio pre osam godina. Tražim da verujete u vašu sposobnost da donesete promene“, rekao je on.

Iz Ohaja, Obama ide u Severnu Karolinu, pa u Majami i Džeksonvil, sutra na Floridu i konačno u petak nazad u Šarlot u Severnu Karolinu.

Nije neobično da je aktuelni predsednik učestvovao u kampanji za svog naslednika, ali intenzitet Obaminog angažovanja nije zabeležen u novijoj američkoj istoriji, piše AFP.

„(Dvajt) Ajzenhauer je naglašavao kontinuitet sa (Ričardom) Niksonom 1960. godine a tako i (Ronald) Regan sa (Džordžom) Bušom 1988., ali nijedan predsednik nije u svojim apelima bio tako ličan“, kaže Leri Sabato, politički analitičar sa Univerziteta u Virdžiniji.

AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh