Svet

Obama će tražiti od Grčke da zatvori luke za ruske brodove

ATINA – Predsednik SAD Barak Obama tokom posete Atini zatražiće od grčkog premijera Aleksisa Ciprasa da zatvori svoje luke za ruske ratne brodove, glasa za nove sankcije Rusiji i povuče „nezakoniti“ veto za stupanje Makedonije u NATO, tvrdi se u članku na grckom sajtu „Militair“ koji se bavi vojnom tematikom, prenosi Sputnjik.

„Ciljeve iznenadne posete Grckoj odredila je odlazećem predsedniku Obami „Heritidž fondacija“, fond-tvrdava vojnički nastrojenih neokonzervativnih rukovodilaca američke spoljne politike u Vašingtonu i platforma za pothranjivanje ministarskih dužnosti“, navodi sajt.

Prvo- izvršiti pritisak na Grčku da glasa za produženje evropskih sankcija protiv Rusije kada u decembru ono bude stavljeno na glasanje u EU, navodi se u članku.

„Drugo – da se Grčka usprotivi uplovljavanju ruskih ratnih brodova u grčke luke. Sve dok je Krim pod nezakonitom okupacijom Rusije i Rusija nastavlja da podržava sirijskog diktatora (Bašar al) Asada, predsednik Obama treba potpuno jasno da ustanovi da je grcka podrška ruskoj floti potpuno neumesna za saveznicu NATO-a“, prenosi Sputnjik.

Kako se navodi u članku, treba preporučiti Grcima da prate primer Španije i otkažu buduće posete ruske flote.

Treće, fond traži da se podrži slučaj Makedonije.

U članku se navodi da uporna pozicija Grčke zbog imena susedne republike „dovodi u pitanje politiku otvorenih vrata NATO-a“.

„Grcka treba da dozvoli Makedoniji da stupi u NATO, kako je to predviđeno privremenim sporazumom 1995. godine“, navodi u članku.

Obama u utorak stiže u dvodnevnu posetu Grčkoj, nakon koje će posetiti Nemačku gde će se sastati sa evropskim liderima.

Svoju oproštajnu turneju završiće u Peruu gde će prisustvovati Azijsko – pacifičkom samitu u Limi na čijim marginama će imati bilateralani sastanak sa predsednikom Kine Si Đinpingom.

AP Photo/Carolyn Kaster

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh