Gradovi

Obama danas drži govor o stanju nacije

VAŠINGTON – Američki predsednik Barak Obama održaće danas govor o stanju nacije u Kongresu SAD, koji će biti poslednje obraćanje naciji pred početak izborne kampanje.

Demokratski i republikanski predsednički kandidati će 1. februara započeti složen proces izbora zakazanih za novembar 2016.

Kako je saopštila Bela kuća, Obama će u govoru poručiti Amerikancima, nervoznim zbog terorizma i ekonomije, da se ne plaše budućnosti, prenosi AFP.

„Mi živimo u vremenu izuzetnih promena. Svidelo se nama to ili ne, tempo promena će se samo ubrzati“, navodi se u govoru čije odlomke je objavila Bela kuća.

Obama će, takođe, poručiti Amerikancima da mogu da savladaju izazove sa kojima su suočeni ako se udruže i ujedine, preneo je Rojters.

„Od kako sam pre sedam godina došao na položaj u jeku krize, ne verujem da sam ikada bio optimističniji povodom predstojeće godine, nego što sam upravo sada“, rekao je Obama u video poruci koju je snimio u Beloj kući pred govor o stanju nacije, prenosi Glas Amerike.

Taj optimizam – ne samo za 2016. već i za niz narednih godina – će biti evidentan kada se predsednik Obama obrati naciji sa porukom u poslednjem govoru o stanju nacije.

Sekretar za štampu u Beloj kući Džoš Ernest ističe da će se predsednik ovog puta fokusirati na dugoročne perpespektive zemlje i izneti argumente protiv pesimizma koji se može čuti u predizbornoj predsedničkoj kampanji kao i u anketama javnog mnjenja.

„Toliko toga što čujemo od druge strane je usredsređeno na strah od budućnosti, zebnju i nesigurnost u svet koji se menja. Činjenica je da su SAD bolje pozicionirane nego bilo koja druga zemlja u svetu da iskoriste mogućnosti koje su pred nama“, istakao je Ernest.

Predsednik će u govoru istaći i ono što je postignuto od kako je preuzeo položaj 2009, kao što je to izneo u svom nedeljnom obraćanju naciji u subotu.

AP Photo/Evan Vucci, Pool

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh