Svet

Obama i Kastro: Razgovori iskreni, stavovi različiti

U obraćanju novinarima, na zajedničkoj konferenciji za štampu koju je, prema oceni medija, obeležio polemičan ton, Obama je rekao da će embargo biti ukinut, „ali ne zna kada“ dok je Kastro obećao da će „ukoliko dobije spisak političkih zatvorenika te zatvorenike odmah pustiti“.

Dvojica lidera su se sastala drugog dana Obamine posete Kubi, prve posete jednog američkog predsednika za gotovo 90 godina.

Posle susreta u sedištu kubanske vlade, Obama je novinarima rekao da je sa Kastrom imao „otvorene i iskrene razgovore“ o demokratiji i ljudskim pravima i ocenio da je učinjen napredak u rušenju barijera između dve zemlje.

On je istakao da dve zemlje imaju razmimoilaženja posebno po pitanju slobode govora, okupljanja i verskih sloboda ali je istakao da je uveren da su dve vlade sposobne za „konstruktivan dijalog“, preneo je AP.

Obama je naveo uspeh u povećanju broja putovanja između dve zemlje, porastu trgovine i turizma, i ocenio da je ovo „novi dan“ u odnosima SAD i Kube.

Komentarišući 54-godišnji ekonomski embargo protiv Kube koji je još na snazi, Obama je rekao da će on biti ukinut ali da ne zna kada.

„Brzina ukidanja embarga zavisiće delimično od toga koliko će brzo biti rešena neslaganja u pogledu ljudskih prava“, rekao je američki predsednik, prenosi Rojters.

Kubanski predsednik Raul Kastro izjavio je da će između Kube i SAD uvek biti neslaganja, naročito dok SAD budu imale „duple standarde“ po pitanju ljudskih prava i ocenio da bi saradnja bila mnogo bolja kad bi Vašington ukinuo decenijski trgovinski embargo protiv Kube.

Između dve zemlje „postoje duboke razlike koje nikada neće nestati,“ rekao je Kastro novinarima.

Kuba i SAD bi mogle imati mnogo bolju saradnju kada bi SAD ukinule 54-godišnji trgovinski embargo protiv Kube, dodao je on.

„Nijedna zemlja na svetu ne ispunjava sve međunarodne standarde ljudskih prava,“ rekao je Kastro.

On je negirao da na Kubi postoje politički zatvorenici.

„Kad se završi ovaj sastanak, možete mi dati spisak političkih zatvorenika i ako imamo te zatvorenike, pustićemo ih do kraja noći“, rekao je Kastro, preneo je AFP.

„Kakvi politički zatvorenici, nije korektno ni da me pitate o ‘političkim zatvorenicima’ „, dodao je Kastro koji je nakon nekoliko odgovorenih pitanja naglo završio konferenciju za štampu.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh