Gradovi

Obama: Izbegavanje poreza „veliki globalni problem“

Američki predsednik Barak Obama izjavio je danas da otkriće da su međunarodni političari i moćni biznismeni skrivali novac u kompanijama koje su služile kao paravan za finansijske malverzacije pokazuje da je izbegavanje poreza globalni problem.

VAŠINGTON – Američki predsednik Barak Obama izjavio je danas da otkriće da su međunarodni političari i moćni biznismeni skrivali novac u kompanijama koje su služile kao paravan za finansijske malverzacije pokazuje da je izbegavanje poreza globalni problem.

On je rekao da bogati pojedinci i korporacije „manipulišu“ sistemom koristeći rupe u poreskom zakonu kojima obični poreski obveznici nemaju pristup.

Američke komapnije koje se spajaju sa stranim firmama samo da bi smanjile svoje poreske obaveze ne „plaćaju svoj deo“ za korišćenje dobrobiti američke privrede, naveo je američki predsednik.

„Ibegavanje poreza je globalan problem“ rekao je Obama nakon što su „Panamski papiri“, kako su nazvana dokumenta procurela iz panamske advokatske agencije Mosak Fonseka , pokazali da su svetski moćnici koristili desetine hiljada anonimnih kompanija da prikriju zaradu.

„To se ne dešava samo u drugim zemljama, i u Americi ima ljudi koji koriste iste stvari, a veliki deo toga je nelegalan,“ rekao je američki predsednik, prenosi AFP.

Američko ministarstvo finansija juče je pooštrilo propise protiv poslovnih rešenja koje američkim kompanijama omoguhcavaju da se spoje sa stranom firmom i prebace zvaničnu adresu u ofšor zone da bi izbegle plaćanje poreza američkim vlastima iako zapravo ostaju da rade u SAD.

„Panamski papiri“ pokazuju da je više od 500 banaka, njihovih podružnica i ogranaka registrovalo skoro 15.600 ofšor kompanija preko firme „Mosak Fonseka“, a velika većina ih je osnovana od 1990-ih, navodi na svom sajtu ICIJ, koji obuhvata 100 dnevnih listova.

Jednogodišnja istraga ICIJ-a, koja se odnosi na period od gotovo 40 godina, od 1977. sve do decembra 2015. pokazuje da su neke firme registrovane u poreskim oazama korišćene za pranje sumnjivog novca, trgovinu oružjem i drogama, kao i za utaju poreza.

Do dokumenata kompanije Mosak Fonseka prvo je došao nemački dnevnik Zidojče cajtung koji ga je podelio da medijskim organizacijama u ICIJ-u, a ovaj je posle istrage objavio prve nalaze u nedelju.

Među imenima koje pominju ICIJ i drugi mediji su rođaci kineskog lidera Denga Sjaopinga, saradnici ruskog predsednika Vladimira Putina, otac britanskog premijera Dejvida Kamerona, islandski premijer Gunlaugson i fudbaler Barselone Lionel Mesi.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh