Gradovi

Obama krajem marta u poseti Kubi

VAŠINGTON – Američki predsednik Barak Obama posetiće Kubu narednih nedelja, najavio je danas visoki zvaničnik Obamine administracije.

Bela kuća planira da detalje Obamine posete Kubi objavi danas, prenosi Rojters.

Obamina poseta Kubi biće deo putovanja u Latinsku Ameriku u koju će predsednik otputovati nerednog meseca, dodaje neimenovani zvaničnik.

Poslednji put kada je američki predsednik posetio Havanu bilo je 1928. godine kada je na čelu Bele kuće bio Kalvin Kulidž, podseća AP.

Obamina poseta Kubi biće kruna njegovih spoljnopolitičkih dostignuća, odnosno normalizacije odnosa sa Kubom i postignutog napretka u proširenju trgovinskih odnosa nakon što su bili zamrznuti 54 godine, tvrde zvaničnici iz Obamine administracije.

Republikanska većina u Kongresu protivila se Obaminim pozivima na ukidanje poluvekovnog embarga zbog čega je on iskoristio svoja izvršna ovlašćenja da olabavi trgovinske i putne restrikcije između dve zemlje.

Republikanski kandidati za predsednika SAD Marko Rubio i Ted Kruz, obojica sinovi kubanskih immigranata, oštro su kritikovali Obaminu otvorenu politiku ka Kubi usled odsustva političkih promena na ostvru.

Ministarstvo spoljnih poslova Kube saopštilo je, u odgovoru na Obamin intervju u decembru, da je predsednik SAD dobrodošao u Kubu, ali da ne treba da se meša u njena unutrašnja pitanja.

Vašington i Havana obnovili su diplomatske odnose u julu prošle godine, ali je trgovina između dve zemlje i dalje organičena zbog embarga SAD koji podrazumeva zabranu odlaska američkih turista na Kubu.

AP Photo/Carolyn Kaster

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh