Gradovi

Obama kritikuje Trampov plan o zidu sa Meksikom

VAŠINGTON – Američki predsednik Barak Obama kritikovao je danas plan pretendenta za nominaciju Republikanske stranke na predsedničkim izborima Donalda Trampa da primora Meksiko da plati za ogroman zid duž granice SAD i te zemlje, kao poluosmišljen.

Tramp obećava da će izgraditi zid u nastojanju da zaustavi ilegalnu imigraciju i prisiliti Meksiko da plati oko osam milijardi dolara koliko se procenjuje da će on koštati. To je ujedno ugaoni kamen njegove kampanje na predsedničkim izborima.

Američki magnat tvrdi da će „primorati Meksiko“ da plati time što će zapretiti da će onemogućiti slanje milijadi dolara koje meksički imigranti šalju kući.

„Ovo je još jedan primer nečega što nije promišljeno, a ponuđeno je za političku upotrebu,“ rekao je Obama na konferenciji za štampu.

„Ideja da ćemo da pratimo sav novac koji preko Vestern juniona ide u Meksiko, srećno sa tim“, rekao je Obama, prenosi AFP.

Doznake od Meksikanaca koji rade u SAD su jedan od najvažnijih izvora prihoda za Meksiko, uz naftu i turizam.

Tokom 2014. godine više od 24 milijarde dolara je poslato u Meksiko iz inostranstva.

Ta politika je loše smišljena, rekao je Obama upozorivši da bi, ukoliko meksička privreda propadne zbog ovakve mere, još više imigranata došlo u SAD da traži posao.

Meksički predsednik Enrike Penja Nieto je jasno rekao da „nema scenarija“ po kome bi njegova zemlja platila za zid.

AP Photo/Jacquelyn Martin

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh