Gradovi

Obama: SAD i Italija zajedno protiv IS u Libiji

VAŠINGTON – Američki predsednik Barak Obama izjavio je danas da SAD sarađuju sa Italijom u borbi protiv džihadista takozvane Islamske države u Libiji.

Obama je naveo da je na sastanku sa italijanskim predsednikom Serđom Matarelom, koji se nalazi u sedmodnevnoj poseti SAD, bilo reči o potrebi da se pomogne Libiji da formira ujedinjenu vladu, preneo je Rojters.

„To će im omogućiti da povećaju odbrambene kapacitete i da odbiju napade IS-a, koja želi da zauzme što više teritorije te zemlje“, rekao je Obama novinarima nakon sastanka.

Džihadisti su u Libiji izvodili napade na naftnu infrastrukturu i zauzeli grad Sirt, koristeći to što se u toj zemlji za vlast bore dve rivalske vlasti, podsećaju agencije.

Obama je takođe naveo da je sa Matarelom razgovarao na temu globalne izbegličke krize, koju je nazvao svetskim, a ne samo evropskim problemom, prenela je agencija AP.

Matarela je izjavio da su se zvanični Vašington i Rim postigli dogovor o „uravnoteženom i humanom“ pristupu izbeglicama.

Predsednik SAD je dodao i da postoji potreba da se sarađuje u borbi protiv krijumčara ljudi.

Obama i Matarela su takođe razgovarali o potrebi okončanja pregovora o sporazumu o slobodnoj trgovini između SAD i Evropske unije.

Matarela je izjavio da su se zvanični Vašington i Rim postigli dogovor o „uravnoteženom i humanom“ pristupu izbeglicama.

AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh