• Gradovi

  Obama u poslednjoj poseti Aziji, neizvesna pozicija SAD

  VAŠINGTON – Američki predsednik Barak Obama ove nedelje kreće u poslednju posetu azijsko-pacifičkom regionu, u svetlu neizvesne budućnosti zaokreta američke spoljne politike ka tom području.

  Obama će sa liderima drugih zemalja razmotriti niz pitanja na samitu G20, koji u nedelju počinje u kineskom gradu Hangžu.

  Posle toga će u Vijentijanu, glavnom gradu Laosa, učestovati na samitu zemalja jugoistočne Azije odnosno ASEAN-a i samitu država istočne Azije.

  Obamin plan da tokom 11. i poslednje azijske turneje na položaju predsednika pozicionira Ameriku kao regionalnog lidera zavisi od toga da li u SAD može da pridobije podršku za sporazum o Trans-pacifičkom partnerstvu.

  „Trenutno sam ja predsednik i podržavam taj sporazum. I smatram da imam bolje argumente“, poručio je Obama koji mora da ubedi Kongres da ratifikuje dogovor 12 zemalja, poznat kao TPP, preneo je Glas Amerike.

  Obama se, međutim, suočava sa otporom tokom izborne godine, a oba predsednička kandidata su protiv sporazuma.

  „Povući ćemo se iz sporazuma pre nego što ikada bude realizovan“ poručio je republikanski predsednički kandidat Donald Tramp.

  Kandidat demokrata Hilari Klinton je rekla da je „protiv sporazuma sada, i posle izbora i kada bude na položaju predsednika“.

  Stručnjaci ocenjuju da će, čak i sa uspesima na diplomatskom i bezbednosnom planu, bez Trans-pacifičkog trgovinskog partnerstva, ekonomska komponenta zaokreta američke spoljne politike doživeti neuspeh.

  „Ako TPP nestane, nestaće i kredibilnost“, smatra Daglas Pal iz Zadužbine Karnegi.

  On je naveo da će azijske zemlje biti skeptične jer će imati samo jedan izbor – Kinu.

  „Sjedinjene Države će im biti manje interesantne“, kazao je Pal.

  Na samitima ASEAN i zemalja istočne Azije u Laosu, Obama će pokušati da uveri članice u rešenost SAD da nastave politiku okretanja ka azijsko-pacifičkom regionu.

  Na samitu G20 Obama će preneti kineskom predsedniku Sji Đinpingu da Vašington nije protiv sve moćnije Kine.

  AP Photo/Carolyn Kaster

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com