Svet

Obama u prvoj poseti džamiji u SAD

Obama, čiji je deda prihvatio islam, posetiće danas džamiju islamske zajednice u Baltimoru, gde će razgovarati sa liderima te zajednice i održati govor, prenela je agencija AFP, ocenjujući da ta poseta ima za cilj da simbolično opovrgne oštru predizbornu retoriku Republikanaca usmerenu protiv muslimana.

barak obama

Predsednik SAD je tokom svog mandata posetio više džamija u Maleziji, Indoneziji i Egiptu, ali do sada nije u tom svojstvu boravio ni u jednoj od više od 2.000 džamija u sopstvenoj zemlji.

Obama je 2009, nedugo nakon što je izabran za predsednika, otputovao u prestonicu Egipta, Kairo, gde je pozvao na „novi početak“ sa muslimanskim svetom.

Od početka predizborne kampanje, pretendent za kandidata Republikanske stranke na predsedničkim izborima Donald Tramp je zatražio zabranu ulaska muslimanskim migrantima u SAD, dok se njegov rival Ted Kruz založio za prihvat isključivo hrišćana i zagovarao „jevrejsko-hrišćanske vrednosti“.

Portparol Bele kuće DŽoš Ernest je izjavio da će Obama danas u Baltimoru „potvrditi važnu ulogu koju američki muslimani imaju u našem društvu“ i da će reći da „Amerikanci koji poštuju zakon treba da imaju mogućnost da praktikuju svoju veru onako kako žele“.

„Niko ne bi trebalo da ih izlaže posmehu niti da ih napada, a pogotovo neko ko želi da vodi zemlju“, istakao je Ernest.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh