Novosti online

Obama upozorio na severnokorejsku pretnju i pozvao na saradnju

Severna Koreja predstavlja „stvarnu pretnju“ i jedini pravi put u rešavanju tog pitanja je medjunarodna saradnja, izjavio je danas bivši američki predsednik Barak Obama, koji boravi u Japanu.

Obama je rekao da bi Vašington trebalo da obezbedi prisustvo sistema raketne odbrane kako bi zaštitio region od eventualnih balističkih napada Severne Koreje.

„Severna Koreja predstavlja stvarnu pretnju ne samo za region već za čitav svet“, rekao je bivši američki predsednik u govoru u Tokiju i dodao da nijedna zemlja sama ne može da reši problem tako efikasno ako nema zajedničke saradnje.

Prema njegovim rečima, Severna Koreja je zemlja koja je „mnogo udaljena od medjunarodne norme i odsečena od ostatka sveta“, zbog čega je dodatno složenije vršiti pritisak na nju.

Dok je Obama bio predsednik SAD, njegova administracija je sprovodila politiku „strateškog strpljenja“ prema Pjongjangu u nadi da će sankcije dati rezultata i navesti vlasti te zemlje da odustanu od nuklearnog programa.

Severna Koreja je u tom periodu, naprotiv, učinila napredak u razvoju nuklearnog i balističkog naoružanja čime je pokazala neefikasnost uvedenih medjunarodnih sankcija.

Obama se nalazi na azijskoj turneji tokom koje je posetio Singapur, a ranije Novi Zeland i Australiju.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh