• Novosti online

  Obaveštajne procene Izraela: Napad SAD u Siriji nije postigao ciljeve

  Napad na postrojenja hemijskog oružja u Siriji, predvodjena Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), nije postigao većinu ciljeva i neće zastrašiti sirijskog predsednika Bašara Asada, sudeći po obaveštajnim procenama Izraela.

  „Ako je (američki) predsednik Tramp naredio udar samo da pokaže da su SAD odgovorile na Asadovu upotrebu hemijskog oružja, onda je cilj postignut. Ali ako je postojao drugi cilj, kao što je paralisanje sposobnosti da se upotrebi hemijsko oružje ili da se Asad odvrati od ponovne upotrebe, postavlja se pitanje da li je ijedan od tih ciljeva postignut”, izjavio je neimenovani visoki izraelski odbrambeni zvaničnik, preneli su izraelski mediji.

  Jedan drugi izraelski, takodje neimenovani, obaveštajni zvaničnik je dodao da izjave poput „ispunjena misija“ i da je Asadovoj sposobnosti da koristi hemijsko oružje zadat smrtonosni udarac nemaju osnova.

  Izraelski odbrambeni zvaničnici, uključujući one u Mosadu, procenjuju da je Asad bio u stanju da zadrži pet do deset procenata zaliha hemijskog oružja nakon što je potpisao sporazum o hemijskom razoružavanju svoje zemlje 2013. godine i da nastoji da sakrije šta je ostalo.

  Nakon što je Tramp počeo da preti napadom prošle nedelje, Sirijci su uložili dodatni napor da premeste, razmeste i sakriju avione i municiju, prenose izraelski mediji.

  Procene Izraela su da je od pomenutog sporazuma Sirija koristila hemijsko oružje oko 100 puta, uz još 100 neizvesnih slučajeva.

  Asad je navodno koristio sarin i mustard gas, ali ne VX, najsmrtonosnije hemijsko oružje koje poseduje jer se veruje da ga čuva kao oružje za „sudnji dan“.

  Sirijski predsednik često koristi hlorin koji SAD nisu uključile u sporazum, prenose izraelski mediji.

  Na osnovu zasad prikupljenih informacija, samo neka hemijska postrojenja za koja Izrael zna, su uništena u napadu tokom vikenda predvodjenim SAD.

  „Čak i da su svi uništeni, ne uključuju svo hemijsko oružje za koje je teško reći gde ga Sirijci kriju“, rekao je jedan izraelski zvaničnik.

  Činjenica da nije bilo izveštaja o curenju hemikalija nakon udara, u kome su učestvovale i Francuska i Velika Britanija, samo podstiče procene da nisu pogodjene najveće zalihe.

  Uz to sirijskim vazduhoplovnim snagama zadat je samo manji udarac, tako da sirijska sposobnost da se koristi to hemijsko oružje nije kompromitovana.

  Zaključak je da je samo delimična šteta naneta zalihama hemijskog oružja i sposobnostima za upotrebu.

  Osim toga, zbog Trampove najave da će američke snage uskoro napustiti Siriju i izjave drugih američkih zvaničnika da nema planova o budućim napadima, Asad nije zastrašen.

  „Ako želiš da pucaš, pucaj, ne pričaj. U američkom slučaju to je uglavnom razgovor. Oni sami pokazuju da akcije neće uslediti“, rekao je jedan diplomatski izvor.

  Izraelski zvaničnici veruju da SAD namerno ne pokazuju svoju sposobnost da deluju protiv Sirije tako da ne bi morale da to učine.

  U nekoliko navrata izraelski zvaničnici su navodno kazali američkim kolegama da SAD imaju sposobnost da učine više za sirijski narod što je dočekano sleganjem ramena i objašnjenjima da nije izvodljivo operativno.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com