• Gradovi

  Obaveza mi je najmarljiviji rad, makar „iskakao iz frižidera“

  Sudovi neefikasni

  Nedostaje nam efikasnost kada je reč o donošenju presuda, izjavio je premijer govoreći o srpskom pravosuđu i dodao da je nedostatak presude vlasniku Delta holdinga Miroslavu Miškoviću jedna od stvari kojom nije zadovoljan. Vučić je rekao da je u dobroj meri saglasan sa ocenama o indeksu korupcije u Srbiji, da nadležni državni organi, odnosno tužilaštva i policija, urade svoj posao, ali da se onda na pravosnažnu presudu čeka godinama, pa čak i desetinama godina. „Poštujem sudije, ali nedostaje nam efikasnost. I kada sam bio u Evropskoj komisiji rekao sam da bih bio oštriji prema Srbiji kada je reč o pravosudnom sistemu“, rekao je Vučić. Na pitanje da li u to spada i presuda vlasniku Delta holdinga Miroslavu Miškoviću, premijer je odgovorio potvrdno, ali i poručio da tajkuni više ne upravljaju državom. „Tajkuni danas ne upravljaju Srbijom i na to sam ponosan. Na šta nisam ponosan to je da nemamo mnogo okončanih slučajeva, ali za to nije kriva izvršna vlast“, rekao je Vučić. Upitan koliko je pravosnažnih presuda doneto kada je reč o 24 sporne privatizacije, Vučić je odgovorio da je nekoliko presuda doneto, ali da taj mali broj ne može da se „knjiži“ Vladi Srbije već zemlji u celini. „Ja sam zbog toga najnezadovoljniji i najnesrećniji, ali to nije posao izvršne vlasti, već pravosudnih organa. Izvršna vlast je svoj posao po tom pitanju uradila“, zaključio je Vučić. On je dodao da Srpska napredna stranka novac koji ima, ima od države, i koji je manji za 35 odsto u odnosu na ono koliko je Demokratska stranka to odredila. „I mi tražimo punu transparentnost finansiranja kampanje. I, da vam pošteno kažem, samo mi danas imamo legalne pare na računu. Samo se pitam kako će svi ostali da se legalno finansiraju, pošto nemaju ni dinara, svi računi su im blokirani. Mi imamo taj novac, jer smo štedeli, i jer nisam hteo da kradem od sopstvene stranke, koju vodim kao državu, da ima stabilne finansije, da plate ne kasne…“, zaključio je Vučić.

  O Malom i Miškoviću: Zasmetala mi prisnost

  Premijer je izjavio da nije bio zatečen prisustvom gradonačelnika Beograda Siniše Malog na proslavi Delte, za stolom Miroslava Miškovića, ali da mu je zasmetala „relativna bliskost, koju je video za tim stolom“. Kako je objasnio, Mali je trebalo da bude na proslavi Delta holdinga, jer je tu bio prisutan i gradonačelnik Ljubljane i bilo je reči o poslu vrednom 200 miliona evra, ali da nije razumeo, „zašto mora da pije viski ili drugo piće s njima“. „Kako sam to razumeo rekao sam mom prijatelju Malom, koji je ubedljivo najuspešniji gradonačelnik Beograda poslednjih decenija, koji je smanjio dugove i pokrenuo kapitalne projekte“, dodao je Vučić. On je objasnio da je Malom zamerio u ljudskom smislu i da mu je to rekao. „Ali ne mora to što ja osećam da bude najvažnije na svetu. Možda sam pogrešio, možda on ništa strašno nije uradio. Meni to nije bilo lepo, loše sam se osećao i to sam mu rekao. Ali, nikakav problem nemam s tim što je otišao tamo ako će Delta da otvori neku novu investiciju, niti da ode neki ministar. Imam problem s tim što je pokazana veća bliskost nego što bih je ja razumeo“, objasnio je Vučić. Na konstataciju da je deo javnosti prisustvo Malog razumeo kao zaokret aktuelne vlade, Vučić je naglasio da u njegovom slučaju zaokreta u poštenju nema. „Na pošte način sam svoj posao obavljao, pare nam nisu potrebne ni Miškovićeve ni bilo čije, kao što je nekada bio slučaj. Siguran sam da i Mišković to može da vam kaže kada je po kabinetima završavao, samo je bilo pitanje koliko miliona neko treba negde da odnese, to kod mene ne postoji. Mene ti milioni ne interesuju“, podvukao je Vučić.

  Neće biti velikih problema zbog migranta u Srbiji

  Migrantska kriza neće napraviti velike probleme na teritoriji Srbije, izjavio je premijer i istakao da su ocene da će Srbija postati preplavljena migrantima i Balkan postati „logor za migrante“ zavereničke teorije za plašenje naroda. „Siguran sam da na celoj teritoriji Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju, neće biti velikih problema, iako to nisu jednostavni izazovi“, rekao je Vučić. On je, takođe, ocenio da migranti neće birati rutu preko Albanije i Kosova jer bi, da im je to odgovaralo, odavno krenuli tim putem. Upitan kako komentariše ocene da će Balkan postati logor za migrante, Vučić je rekao da su to zavereničke terorije kojima „veliki zaštitnici srpskih interesa plaše narod“. Vučić je rekao da se cela Evropa urušava pod tim velikim problemom, koji je doveo i do drugih promena kojih se „pribojava“, kakvi su crnokošuljaši u centru Zagreba ili oni koji bi da se u Srbiji ponašsaju kao Aljbin Kurti (Samoopredeljenje) u Prištini.

  BEOGRAD – Premijer Aleksandar Vučić našalio se na sopstveni račun, rekavši da „iskače iz frižidera“, ali je istakao da smatra svojom obavezom pun angažman i najmarljivije obavljanje svog posla.

  „Znam da mi zameraju što se previše pojavljujem na televiziji..znam, što kažu klinci, da „iskačem iz frižidera“, rekao je premijer za RTS i dodao da je to i bila njegova namera i želja da najmarljivije radi svoj posao.

  On je podsetio da se od prvog dana mandata tako ponašao, a ne samo u ovo predizborno vreme.

  Poidsetio je da je otvorio 27 fabrika, da se sreo sa preko 130 stranih državnika i zvaničnika.

  Nisu plate smanjene zato što je neko lud ili glup

  Premijer je izjavio da su smanjenje plata i penzija bili teški, ali neophodni koraci, i da ljudi za to imaju razumevanja.

  „Ne bi ih smanjio niko zato što je lud ili glup, već zato što je morao da preduzme teške korake i mere, a ne neko ko će da se dodvorava narodu svaki dan“, rekao je Vučić.

  On je istakao da u januaru i decembru imamo najveće plate u istoriji, a da je posebno zahvalan penzionerima koju su izdržali najteži teret, jer su znali da to rade za budućnost i svoju decu.

  Želimo da za četiri godine plate i penzije porastu zato što radimo više, a ne zato što su to političari obećali građanima, objasnio je.

  Prema njegovim rečima, važno je da penzionerima pokažemo koliko smo zahvalni, „jer svima u javnom sektoru smo već počeli da vraćamo, nekima nismo ni smanjivali primanja“.

  On je ukazao da radnici EPS-a u proseku imaju platu 80.000 dinara, da i u Telekomu imaju odlične plate.

  „Zato sam penzionerima užasno zahvalan“, naglasio je premijer i dodao da razgovara i sa prosvetnim radnicima koji takođe teško žive.

  O Hagu: Brinuću o građanima i poštovati zakon

  Aleksandar Vučić poručio je, povodom zahteva Haškog tribunala za izručenje troje članova Srpske radikalne stranke, da je njegov posao da brine o građanima Srbije i poštovanju zakona, i da će se u skladu s tim ponašati.

  Premijer je rekao da je vlada Srbije dobila više naloga iz Haga, kao i odgovor predsednika Tribunala Teodora Merona, ali da u njemu ne piše zašto Zdravko Tolimir nije pušten na slobodu.

  „To je ključno pitanje. Iako je dobio garancije vlade Srbije, iako smo upozorili Haški tribunal da moraju da ga puste, da ćemo da ga vratimo. Čovek je mrtav. Niko ne kaže da su ga ubili, već da je trebalo da ga puste na slobodu, da ima bolje lečenje i bude sa svojom porodicom“, rekao je Vučić.

  On je dodao da je to poslednji od više primera u kojem je neki građanin Srbije preminuo u Hagu.

  Na konstataciju da se, uprkos tome, Srbiji i dalje postavljaju zahtevi za izručenjem lidera radikala Vojislava Šešelja i troje članova te stranke, i da li bi to uticalo na izbornu kampanju ukoliko bi vlast postupila po tim zahtevima, Vučić je odgovorio da je njegov posao da brine o građanima Srbije.

  „Moj posao kao predsednika vlade Srbije jeste da brinem o građanima Srbije, poštovanju zakona i njihovom sprovođenju i u skladu s tim ću se ponašati“, rekao je Vučić.

  Upitan da li je saglasan sa mišljenjem predsednika Srbije Tomislava Nikolića koji je rekao da Šešelj i Vjerica Radeta moraju da ide u Hag, da je „to država“, i da li se „ne slaže“ s Nikolićem, Vučić je odgvorio:

  „Ne mislim da se ne slažem. Već sam rekao šta mislim po tom pitanju“.

  Neće biti referenduma o NATO, Srbija nije ni izrazila želju

  Premijer je izjavio da nikakvog referenduma o NATO neće biti, jer Srbija nije ni izrazila želju da pristupi toj vojnoj alijansi.

  „Srbija neće u NATO, već hoće da bude vojno neutralna“, istakao je Vučić.

  Za sporazum koji je nedavno ratifikovan u republičkom parlamentu kaže da nije sporan, da je reč o tehničkom sporazumu, koji je potpisan 2006. godine, a koji su potpisali „veliki rodoljubi koji bi da bace Srbiju u prošlost i koji danas sole pamet“.

  „Nismo ništa loše uradili, radili smo najbolje za našu zemlju“, istakao je.

  Međutim, „krenula je histerična kampanja koja treba Srbiju da podeli, kojoj ću da se suprotstavim“:

  „Naša poltika je – mi volimo Srbiju, poštujemo SAD i Rusiju, idemo u EU, ali volimo Srbiju iznad svega“, istakao je Vučić.

  Poručio je da neće da dozvoli da se na takav način govori o Srbiji, jer Srbija ne ide ni na ovu, ni na onu stranu.

  Kaže i da umesto da pričamo o poslu, radnim mestima, o tome kako ćemo da rešavamo probleme, treba da pričamo o nečemu što ne postoji, što je izmišljeno pitanje.

  „Dosta je Srbija živela u nebesima, treba da živi na zemlji, čvrsto, tvrdo i da gleda u budcnost. Oni koji hoće Srbiju da vode u nebesa dosta su je vodili“, rekao je Vučić.

  Naglasio je da Srbija mora ostati na evropskom putu. „Važno nam je da uvedemo pravila EU, ne samo pristupanje. Važno je da budemo na evropskom putu budemo zbog investiotra. Oni koji govore da nam nije potreban taj put, su neodgovorni. Ne znam koji su to drugi planovi niti alternative. Uprkos dobrom odnosu sa Rusijom, nisam spreman da žrtvujem evropski put Srbije“, poručio je.

  Nisam spreman da žrtvujem evropski put Srbije

  Žrtvovanje evropskog puta Srbije bila bi katastrofa za srpsku ekonomiju i za tip društva kojem težimo, izjavio je premijer.

  Vučić je rekao da nikad nije imao idolopoklonički odnos prema EU, ali da smatra da je Unija tip društva kojem Srbija teži, jer želi emokratsko društvo, sa uređenim pravilima i pristojnu državu.

  „Za nas je važnije da uvedemo ta pravila nego to da li ćemo da pripadamo uniji ili ne“, rekao je Vučić.

  On je dodao da je za Srbiju važno da bude deo EU zbog ekonomije, budući da se najviše izvozi u zemlje EU i da iz njih dolazi najviše investitora.

  Naglasio je da ne zna šta znači „plan B, plan C ili plan V“, jer Srbija, kako je dodao, ne može da menja svoju politiku u tri ili četiri dana.

  Navodeći da Srbija ima dobar odnos s Rusijom i da se sa predsednikom Rusije Vladimir Putinom video više puta nego svi srpski državnici pre njega, te da njegova ćerka ide u rusku državnu školu, Vučić je rekao da nije spreman da žrtvuje evorpski put Srbije, jer bi to bila katastrofa za srpsku ekonomiju i tip društva kojem želimo da pripadamo.

  Mangupi će leteti,ali neću o izmišljotinama

  Lider SNS izjavio je da ima mnogo ljudi čijim radom nije zadovoljan, ali da odbija da govori o izmišljenim tabloidnim pričama.

  „Dobar deo njih će da leti sa svojih mesta i nikog neću da štitim“, rekao je premijer i dodao da ima mnogo ljudi u javnim preduzećima koji ne poštuju naredbu o štednji na vozilima.

  On je spomenuo slučaj slučaj jednog direktora kojem radnici štrajkuju, a on kupuje dva nova Audija.

  „To mi je prelilo čašu i biće smenjeni sutra ili prekosutra. Šta ima da kupuješ Audije za sebe?…Ako si kupio Audije, nađi posao na drugoj strani“, rekao je Vučić.

  Rekao je i da svako ko je počinio neko počinio krivično delo mora i da odgovara i da on neće nikoga da štiti.

  „Mangupa ima i dobar deo će da leti sa tih mesta, biće ih i u narednom periodu i opet će da lete sa tih mesta. Nikoga neću da štitim“, istakao je premijer.

  Dodao je i da se lično nije obogatio i da nema ništa više od onog što je imao 2012, možda nešto manje.

  Ali je odbio da komentariše slučaj ministra o kojem je, prema voditeljki RTS, pisao jedan od tabloida, a koji živi u vili…

  „Recite mi koji su to ministri koji se voze u skupocenim automobilima. Da li je tačno da neimenovani ministar živi u vili, pa koji ministar? Te čaprac divane, ima neki, negde..recite mi konrketno koji ministar živi u vili. Ja nisam imao vremena da gledam na televiziji, ne mogu da govorim o tome pošto ne znam o kome se radi, a nemam sad gugl da ukucam i vidim o kome se radi, a ne mogu ni da gatam…“, rekao je.

  „Ne zna se ko je, neko je rekao…trla baba lan…i sve je to iz „pouzdanih izvora“, primetio je Vučić i rekao da je upravo takva atmosfera i bila razlog što se odlučio na izbore.

  To je ono što je, kaže, razjedinjavalo Srbiju, takva atmosfera u kojoj svako gleda samo svoje interese.

  Tako su i njemu pripisivane različite izmišljotine, rekao je, poput one da mu je sin narkoman i da se leči u Čikagu, ili da je u vezi sa Petrom Cvijić, a nikada je u životu nije ni video.

  „To je za one koji nemaju šta da rade, ja imam šta da radim i nije mi teško da demantujem, ali ne mogu svaki dan“, zaključio je.

  Foto Tanjug/Z. Žestić, arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com