Gradovi

Obaveza uspostavljanja ZSO na Prištini

LEPOSAVIĆ – Predstavnici Vlade Srbije i Srba sa Kosova složili su se danas da nema sumnje da će Zajednice srpskih opština (ZSO) biti formirana i da je obaveza uspostavljanja ZSO trenutno na Prištini.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je u Leposaviću da je ZSO ideja i cilj srpske politike za koji je pridobijena podrška međunarodne zajednice što je rezultiralo sporazumom kojim se Priština obavezala da omogući njeno frormiranje.

“Više od šest meseci traje njihova opstrukcija, pokušaji da spreče njeno osnivanje. Međutim, s obzirom na to da je odnos snaga u svetu i uticaj međunarodne zajednice ovde na KiM veliki i izražen, nema sumnje da će do toga doći, samo je pitanje vremena”, rekao je Đurić.

Đurić je dodao zvanični Beograd mirno ne gleda i ne čeka da neko udeli političku milostinju već da se očekuje od Brisela, čitave međunarodne zajednice, da izvrši pritisak na Prištinu kako bi sprovela dogovorene sporazume.

U međuvremenu, mi radimo normalno i pripremamo u političkom smislu i svakom drugom smislu osnivanje ZSO, rekao je Đurić.

Sada nakon najnovijeg sastanka dogovoreno je i da Upravljački tim za formiranje ZSO započne rad na izradi Statuta i možete očekivati da narednih dana to i formalno da započne, rekao je on.

Jedan od dvojice srpskih ministara u Vladi Kosova Ljubomir Marić izjavio je novinarima da je Upravljački tim za formiranje ZSO maja prošle godine predao jednu verziju Statuta ZSO i da je međunarodna zajednica zaključila da je konačno vreme da se uredi okvir koji nedostaje kako bi statut bio bolje uređen i odrazio ono što je zamišljeno sporazumom.

“Vlada Srbije je 25. avgusta prošle godine potpisala sporazum o okvirima za usptstavljanje ZSO. Nacrt statuta se menja brzo u skladu sa usvojenim principima, međutim, obaveza uspostavljanja ZSO je trenutno na Prištini”, istakao je Marić.

Što se tiče upravljačkog tima, što se tiče Vlade Republike Srbije i nas kao predstavnika Srba u institucijama, mi smo svoje obaveze ispunili, mi smo tu da insistiramo da Priština ispuni svoj deo obaveza, kazao je on.

Marić je dodao da ne treba imati sumnju i da je statut ZSO spreman u više verzija i da su koliko sutra spremni da statut ponovo spuste na sto, da o njemu razgovaraju i da potvrde da je on u skladu sa 15 principa koji su dogovoreni u Briselu.

Foto Tanjug, video/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh