• Gradovi

  Obeležen Dan Republike Italije u Beogradu

  Dan Republike Italije obeležen je večeras svečanošću u Ambasadi Italije u Beogradu, a prisustvovao je i novi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

  Italijanski ambasador u Srbiji Djuzepe Manco rekao je da „nisu potrebni govori da bi se pokazalo koliko su bliski odnosi Srbije i Italije“ i da o tome svedoče trgovinska razmena dve zemlje, hiljade djaka koji uče italijanski jezik u srpskim školama i stotine italijanskih kompanija u Srbiji.

  „Vaše prisustvo svedoči o specijalnim vezama moje zemlje i Vaše zemlje i naših naroda“, rekao je Manco Vučiću.

  Na prijemu u Ambasadi Italije bili su i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministar odbrane Zoran Djordjević, gradonačelnici, uključujući i beogradskog Sinišu Malog, strane diplomate, zvanice iz političkih stranaka, civilnog sektora i medija.

  Manco je grupi od šest oficira Vojske Srbije uručio diplome o položenom ispitu italijanskog jezika pri Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu. Oficiri su završili kurs italijanskog jezika uz podršku Generalštaba Oružanih snaga Italije.

  Italijanski ambasador je prilikom dodele diploma rekao da je „do sada bilo 35.000 učenika“ koji su učili italijanski u srpskim školama, a da ih je „danas 35.006“. Ministar Djordjević je kazao da je Italija prijateljska zemlja i da dve zemlje „imaju odličnu saradnju“.

  Himne Italije i Srbije otpevao je hor učenica Treće beogradske gimnazije, u kojoj postoje dvojezična odeljenja za decu koja žele da uče i na srpskom i na italijanskom jeziku.

  Na svečanosti su, kao deo „Trke kroz Italiju“, predstavljeni italijanski gradovi iz pet različitih delova te zemlje Trst, Firenca, Rim, Napulj i Taormina.

  Rim je predstavljen izložbom fotografija povodom 60. godišnjice potpisivanja Rimskih ugovora, kojima je utemeljena Evropska unija.

  Trst, gde će 12. jula biti Samit zemalja Zapadnog Balkana, predstavljen je gastronomskim bogatstvima, kao i Napulj, na čijem „štandu“ je služena tradicionalna pica, koja je kandidovana za listu svetske baštine Uneska.

  Firenca, kolevka Renesanse, predstavljena je najavom izložbe „Sjaj Renesanse“, koja će biti otvorena u Beogradu od 7. do 30. juna.

  Jug Italije predstavljala je Taormina, sicilijanski grad koji je pre šest dana bio domaćin Samita grupe G-7 i koji je pre dve hiljade godina bio glavni grad Velike Grčke.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com