Novosti online

Обележен национални дан Ирана

Амбасадор Ирана у Србији Маџид Фахимпур организовао је пријем у хотелу „Краун плаза” поводом Националног дана Ирана и обележавања тридесетседмогодишњице Исламске револуције.

Поздрављајући званице, амбасадор је казао да је пре 37 година муслимански народ Ирана, под вођством покојног имама Хомеинија и паролом „Независност, слобода и Исламска Република”, устао против тираније краља и стране колонизације.

– Овај народ је величанственом победом Исламске револуције придодао још један лист својој златној вишемиленијумској историји – казао је Фахимпур и подсетио да је ирански народ после осам година борбе за одбрану своје земље, неутралисања терористичких аката, као и пучистичких и других завера, успео да постигне још једну велику победу и то прошлог месеца договором о свом нуклеарном програму.

– После извештаја Међународне агенције за атомску енергију и потврде мирољубивог карактера иранске нуклеарне активности, договор Ирана и Групе пет плус један ушао је у фазу реализације, на основу чега су укинуте неправедне санкције против наше земље – објаснио је амбасадор.

Према његовим речима, ова велика национална победа резултат је мудрог вођства врховног вође Исламске револуције, великог залагања дипломатије иранске владе, мудрости и наде, као и отпора и стрпљења храброг и племенитог народа Ирана, који је платио високу цену за ту победу.

Чај и ирански специјалитети (Фото Небојша Марјановић)

Овај договор поздравио је, како је оценио амбасадор, велики броја земаља међу којима је и Србија, са председником Томиславом Николићем, који је тим поводом упутио честитке др Роханију, председнику Исламске Републике Иран.

Признање права Ирана на активности у области нуклеарне енергије и отварање нове странице у свеобухватној сарадњи са свим земљама, посебно у области привреде и економије, рушење зида иранофобије који је настао услед неоснованих оптужби, представљају, како је истакао амбасадор, важна достигнућа овог договора. Нуклеарни договор је, према његовој тврдњи, победа дипломатије и дијалога над ратом и агресијом, а то може бити и добар модел за решавање регионалних и међународних проблема.

– Иран, који је после победе Исламске револуције постао једна од земаља које су велике жртве тероризма, већ годинама се налази на првој линији борбе против њега, а сада ће моћи боље него пре да снагу употреби у борби против ове пошасти, која се крије под маском вере и прети читавом свету – рекао је амбасадор. Он је додао да је његова земља током историје доказала да не прихвата језик претње и санкција, а да је револуција била израз вредности, морала и пријатељства. Фахимпур је поручио да Иран поштује интегритет свих земаља и противи се њиховој дезинтеграцији јер сматра да је то колонијалистичка политика на основу принципа „завади па владај”.

– Иран је имао свестрану сарадњу са претходном Југославијом, а прошле године званичници Ирана и Србије одлучили су да се односи развију на свим пољима, а нарочито у привреди – истакао је амбасадор. Маџид Фахимпур је влади и народу Србије честитао 15. фебруар, Дан државности.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh