Gradovi

Obeležen pad Vukovara i ove godine bez Srba

Pod geslom „Vukovar – mesto posebnog pijeteta“ u tom gradu su se okupili Hrvati iz cele zemlje na centralnu manifestaciju obeležavanja Dana sećanja na vukovarske žrtve, u kojoj ne učestvuju vukovarski Srbi, iako ih ovde, prema poslednjem popisu stanovništva, živi više od jedne trećine.

VUKOVAR – U Vukovaru je danas održana centralna komemoeracija povodom Dana sećanja na vukovarske žrtve, odnosno pad Vukovara, a u Koloni sećanja, koja se tradicionalno kretala od bolnice do Memorijalnog centra, gde su položeni venci, bio je veliki broj građana, branitelja i predstavnici državnog vrha.

Predstavnika srpske zajednice u Vukovaru ove godine nije bilo u Koloni sećanja.

Predstavnici srpske zajednice su počast svim žrtvama Vukovara iz 1991, Hrvatima i Srbima, pomen održali u sabornom hramu Sv. Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu.

Saborski zastupnik i predsednik Srpskog nacionalnog veća Milorad Pupovac je ranije danas izjavio da ove godine neće biti u vukovarskoj Koloni sećanja, te da je za zajedničko obeležavanje ovog dana neophodno ispunjavanje niza preduslova.

Počast poginulim Hrvatima odali su predsednica Kolinda Grabar Kitarović, premijer Andrej Plenković i predsednik Sabora Božo Petrov.

Predsednica Kitarović je u Koloni bila sa suprugom i ćerkom poginulog branitelja, Plenkovićem i Petrovim.

Grabar Kitarović u Vukovaru danas nije davala izjave, a Plenković je po dolasku u taj grad rekao da je 25. godišnjica od „okupacije Vukovara i Dan sećanja prilika da se još jednom izrazi duboko poštovanje i zahvalnost hrvatskim braniteljima, svima koji su dali život za Hrvatsku, za slobodu moderne Hrvatske“.

„Da se uvek prisećamo njihove žrtve i da ovo jedinstvo Hrvatske koje vidimo u Vukovaru bude podsticaj za delovanje u budućnosti“, naveo je.

Kitarović je sinoć nakon vukovarske premijere filam „Ovčara neispričana priča“, rekla da Vukovar nije pokoren, već grad koji je obranio Hrvatsku.

Kitarović je rekla da iz istorije treba učiti.

„Svi razmišljamo o toj godišnjici, a kao što znate, o Vukovaru ne volim davati nikakve izjave jer mislim da u prvom planu moraju biti branitelji, udovice, stradalnici i heroji, ali ne samo oni heroji koji su aktivno učestvovali u bitkama, nego i oni koji su jednostavno ostali u Vukovaru i živeli život Vukovara, kazala je.

Za nju su ovo trenuci kada se, kako kaže, s posebnom boli i patnjom zbog strahovitih zločina prisjećamo svega što se dogodilo u Vukovaru pre 25 godina.

Komemoracija je održana pod geslom „Vukovar – mesto posebnog pijeteta“, a prema mnogim procenama ove godine u Koloni je bio najveći broj građana ikada.

Inače, proteklih godina obeležavanje ovog dana za Hrvate nije značio jedinstvo.

Nekadašnja vlada SDP-ovca Zorana Milanovića, naime, imala je velikih problema sa braniteljima koji nisu zadovoljni svojim statusom, pa su se formirali svoju kolonu, odvojenu od državnog vrha, a atmosfera je tada često bila na ivici incidenta.

Vukovarski Srbi, međutim, ni na koji način ne učestvuju u ovom obeležavanju.

Pupovac je za hrvatske medije rekao da je dobra odluka da ne predstavnici SDŠ ne idu ove godine u Vukovar.

„Kad obeležavamo stradanje, ne delimo žrtve. Lani smo to uradili u crkvi Preobraženja Gospodnjeg i ove godine ćemo učiniti isto. Za ljude koji su odvedeni iz Bolnice i ubijeni na Ovčari, za sve koji su ubijeni i nakon ulaska vojske u Vukovar…“ kaže Pupovac.

Pupovac, koji inače, podržava Plenkovićevu vladu, kaže da je to bila dobra odluka da predstavnici SDŠ-a ne budu danas u Vukovaru.

„Danas smo u Vukovaru svešću, ali ne i fizički. Saosećamo sa žrtvama, kao i drugi ljudi, kojima je na srcu stradanje tolikih ljudi. Tamo smo vođeni moralnim osećajem prema nevino stradalim i svim stradalima u Vukovaru“, kazao je Pupovac.

Zamenik gradonačelnika Vukovara Srđan Milaković rekao je juče da, uprkos svim naporima da Srbi postave spomen ploče na mesta na kojima su stradali srpski civili nije uredio plodom jer im nije dozvoljeno.

Prema njegovim rečima, pripadnici srpske nacionalne manjine učestvovali u mimohodu moraju se stvoriti brojne pretpostavke, smatra Milaković.

„Trebalo bi da se stvore životni preduslovi, da Srbi postanu ravnopravni građani Vukovara, da se onda oda počast svim žrtvama stradalima u Vukovaru, a ne da on ima karakter ratovanja, stvaranja pobeda ili obeležavanja poraza“, naveo je Milaković.

Osvrnuvši se na život Hrvata i Srba u Vukovaru, Milaković kaže da je jedna dimenzija privatni, svakodnevni život ljudi, a druga je odnos vlasti, odnosno javna sfera.

„Uprkos svim preprekama, ljudi nastoje da žive svoj život. Rat je onemogućio i pokidao brojne veze, stvoren je diskontinuitet. Mlade generacije obnavljaju sve te prepreke. Dimenzija javne sfere je takva da u mnogo slučajeva onemogućava tu vrstu suživota grada Vukovara. Ovo što se obeležava je više teret za njegove građane nego što je dobrodošlo i što im omogućava lakši život“, naveo je on.

Foto FaH/ Tomislav Pavlek

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh