Novosti online

Обележен руски Дан бранилаца отаџбине у Београду

Национални празник Руске Федерације, Дан бранилаца отаџбине, обележен је данас полагањем цвећа на Спомен-гробље ослободиоцима Београда и на Споменик совјетским ратним ветеранима на Авали.

На Спомен-гробљу ослободилаца Београда венце су положили председник Скупштине града Никола Никодијевић, амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин, начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић, као и представници амбасаде Белорусије и Азербејџана у Београду.

Како је саопштио Беоинфо, Никодијевић је казао да је данашњи руски празник прилика да се сви сете људи који су дали живот за ослобађање Београда у Другом светском рату, нарочито свих војника Црвене армије, преноси Бета.

„Фашизам, највећа пошаст 20. века, није имао ни националност, ни веру. На овом месту леже војници разних националности који су се заједно борили против фашизма, а наша дужност јесте да преносимо сећања на будуће генерације, пре свега како нам се тако нешто више никада не би поновило”, казао је Никодијевић.

Полагањем цвећа на Дан бранилаца отаџбине одаје се почаст како војницима, тако и њиховим породицама. У Русији се на Дан бранилаца отаџбине одржавају бројне манифестације.

Спомен-гробље ослободиоцима Београда подигнуто је 1954. године у Београду и на њему почивају југословенски и совјетски војници погинули у борбама 1944. године за ослобађање Београда.

Споменик совјетским ратним ветеранима на Авали подигнут је 1965. године у знак сећања на чланове високе совјетске војне делегације настрадале у авионској несрећи на Авали 1964. године, када је њихов авион ударио у врх те планине.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh