Gradovi

Obeležena 211. godišnjica Boja na Ivankovcu

IVANKOVAC – U Spomen parku Ivankovac kod Ćuprije, na lokalitetu „Šančevi na Ivankovcu“, danas je održana centralna manifestacije povodom 211. godišnjice Boja na Ivankovcu i prve pobede srpskih ustanika nad regulanom turskom caraskom vojskom, koju je predvodio Hafiš paša.

Svečanost je počela pomenom poginulim ustanicima i državnim počastima, intoniranjem nacionalne himne, polaganjem venaca Ministarstva rada, delegacije Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, opštine Ćuprija i nevladinih organizacija, na spomenik vođi ustanika Milenku Stojkoviću, koji je rad akademskog vajara Milorada Mitrovića.

Boj na Ivankovcu, koji se odigrao na današnji dan 1805. godine, po oceni istoričara „predstavlja jednu od najznačajnijih i najvećih pobeda Karađorđevih ustanika, predvođenih Milenkom Stojkovićem, u čitavom razdoblju Prvog srpskog ustanka“.

„To je, istovremeno blistav primer taktički dobro osmišljne i ostvarene vojne operacije. Ostvarivši pobedu u znamenitom boju na Ivankovcu, srpski ustanici pružili su primer bezmerne hranrosti i patriotizma koji je ostao utkan u kolektivnu svest nacije tokom čitava dva naredna stoleća“, zapisali su istoričari.

Državni sekretar Dragan Popović je istakao da je „ponos to što nas opija danas dok stojimo na ovom svetom mestu“.

„Ponos je reč koju spominjemo kada se sećamo svih onih koji su u Boju na Ivankovcu i svim bojevima za slobodu Srbije hrabro dali živote“, rekao je Popović.

„Danas nam je potrebana Miloševa (Obrenović) mudrost, potrebno nam je junštvao Milenka i Karađorđa, to oružje nam je potrebno da očuvamo slobodu i teritoriju Srbije“, kazao je Popović.

„Nažalost uvek smo bili dovedeni samo u jednu situaciju a to je da se branimo. Nikad nismo odlučivali o tome kada će početi rat i da li će rata biti. Uvek nam je rat bio nametnut i uvek smo bili na pravoj strani i uvek smo bili ponosni na sve svoje pretke. Dali su živote za slobodu koju danas imamo. Mudrost nam je danas preko potrebna“, zaključio je Popović.

Predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić je ocenio da je istorija Srbima veoma važna.

Srbi znaju šta su stari ratnici za nas uradili, ginuli su da bismo imali slobodu, a sloboda je osnov ljudskog društva, istakao je Erić.

„Danas politika Vlade Srbije želi stabilnost, pomirenje u regionu, želi da i dalje imamo slobodu, zato svim ratnicima neka je večan slava i živele Srbija“, rekao je Erić.

Kulturno umetnički program izvela je Grupa „Avangarda“ iz Beograda.

Početak program označio je pucanj iz replike Karađorđevog topa.

U Ivankovačkom Spomen parku, na šančevima, danas je promovisan knjiga „Ivankovačko vrelo leto“, posthumno, književnika iz Ćuprije Radivoja Packa Miladinovića, u izdanju Ustanove kulture iz Ćuprije.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh