Gradovi

Obeležene tri decenije od smrti nekadašnjeg gradonačelnika

Nikola Nikodijević o nekadašnjem gradonačelniku Beograda Branku Pešiću

BEOGREAD – Gradonačelnik Siniša Mali i predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević položili su danas cveće na grob nekadašnjeg gradonačelnika Beograda Branka Pešića, povodom obeležavanja 30 godina od njegove smrti.

Pešić je bio na čelu Beograda od 1965. do 1974. godine i jedan od najpopularnijih gradonačelnika.

Za vreme njegovog mandata izgrađena je Mostarska petlja, most „Gazela“, Terazijski tunel, a započelo se i sa izgradnjom Prokopa…

Gradonačelnik Mali je, nakon polaganja cveća rekao novinarima da je Pešić u sećanju mnogih Beograđana ostao kao najuspešniji i najbolji gradonačelnik, upravo po velikim projektima koji su se ostvarili u njegovo vreme, ali i po tome sto je voleo neposredan kontakt sa građanima i što je svaku priliku koristio da im pomogne.

„Na neki način nam je svima dao domaći zadatak kako mi treba da gradimo Beograd“, rekao je Mali.

On je podsetio da je stanica Prokop počela da se gradi upravo u Pešićevo vreme i da je nedavno konačno otvorena posle 45 godina.

„Izgradnja Prokopa nam je dala mogućnost da krenemo sa izgradnjom Beograda na vodi i to smo krenuli da radimo“ rekao,je Mali navodeći da ova gradska vlast nastavlja da radi ono što je Pešić započeo kako bi napravili bolji i lepši Beograd.

Ističući da je Pešić posebno ostao upamćen po odnosu sa građanima, kojima je uvek stajao na raspolaganju, Mali je istakao da je to politika i ove gradske vlasti koja želi da čuje sugrađane i da rešava njihove probleme.

Mali je najavio da će u Zemunu, nakon ulice i škole koje nose Pešićevo ime, u narednih nekoliko meseci biti otkrivena i spomen ploča kako bi mu grad još jednom izrazio zahvalnost za sve što je učinio za Beograd.

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević kazao je da malo političara doživi da se decenijama kasnije pominju i oni i njihova dela, a da je Branko Pešić jedan od njih.

„Početi sve te projekte u ono vreme nije bilo lako, mnogo je i tad bilo osporavanja, i onih koji ga nisu razumeli, ali sad se vidi kakva je bila njegova vizija i koliko je bio ispred svog vremena“, rekao je Nikodijević.

Na temeljima koje je on postavio, danas Beograd nastavlja da se razvija, dodao je predsednik gradskog parlamenta.

„Voleo bih da svi zajedno budemo dostojni Branka Pešića i da nastavimo sve ono što je on započeo“, rekao je Nikodijević i dodao da bez onoga što je Pešić izgradio Beograd ne bi bio ovakav kakav je danas.

Cveće su na zemunskom groblju, pored predstavnika Grada Beograda, položili sin i ćerka Branka Pešića, predsednik opštine Zemun, članovi Gradskog odbora Subnora, predstavnici Odbora za obeleževanje 30. godina od Pešićeve smrti i poštovaoci.

U vreme Pešićevog mandata usvojen je i ambiciozni plan spuštanja Beograda na reke – Beograd na Savi, izgradnje Beogradskog železničkog čvora i Beogradskog metroa.

Branko Pešić je umro 4. februara 1986. godine u Zemunu.

Preview

SINISA MALI

Slide

SINISA MALI

Slide

SINISA MALI

Slide

SINISA MALI

SINISA MALI

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh