Novosti online

Обележено 190 година постојања Матице српске

НОВИ САД – У Свечаном салону Матице српске одржанаје свечана седница поводом 190-годишњице постојања те најстарије културне институције српског народа, која је основана 1826. године у Пешти.

Свечаној седници присуствовао је члан Градског већа Новог Сада задужен за културу Вања Вученовић, који је рекао да Град Нови Сад даје нескривену подршку и помоћ Матици српској, за коју је рекао да је најстарија и најзначајнија културно – књижевно – научна установа у Срба.

„Подршка Матици српској и свему оном што она ради јесте подршка очувању српског идентитета и српске културе. Поносни смо на чињеницу да Град Нови Сад заједно са Матицом српском учествује у различитим пројектима, а верујем да ће се Матица укључити у наш пројекат кандидатуре за Европску престоницу културе 2021. године”, рекао је Вученовић новинарима, додајући да матици српској честита велики јубилеј.

Председник Матице српске Драган Станић рекао је новинарима да је јасна мисија Матице српске и да она има изузетно значајну улогу у очувању српске културе и српског народа у , како је рекао, „овом огромном простору глобализационих процеса који могу имати фаталан исход по судбину малих народа”.

„По начину на који се односи према финансирању Матице српске мислим да није довољно јасно колико је важно да се очува „Летопис Матице српске” или колико је важно да развијамо енциклопедистику коју до сада нисмо имали, а коју у Матици развијамо најефикасније и најбрже што се може. Упркос значају тих дисциплина ми немамо онакву финансијску подршку какву би требали имати”, рекао је Станић.

На седници је песнику Ђорђу Нешићу уручена „Змајева награда” за збирку песама „Боље бити у мањини”.

Поменута награда је установљена још 1953. године, а за овогодишњу „Змајеву награду” конкурисало је 30 књига поезије, а жири Матице српске је за победника овогодишњег конкурса изабрао Нешићеву књигу коју је издала Српска књижевна задруга „Просвета”.

Нешић је рекао новинарима да је поносан на чињеницу да је добио „Змајеву награду” за коју је рекао да је једна од најзначајнијих поетских награда у српској култури.

„Награда ме уводи у ред неколико десетина јако важних песника који су добитници те награде и у сваком случају ће ми јако пуно значити и убудуће”, рекао је Нешић.

Он је појаснио да његова књига песама „Боље бити у мањини” носи наслов по једној песми која се у њој налази, а да шаље поруку да мањинску позицију слави као, како је рекао, „позицију активитета, јер онај ко је у мањини мора да предузме нешто како би променио своју позицију”.

Конкретан повод за настајање те песме, како је нагласио, је положај српске мањине у Хрватској.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh