Gradovi

Objavljen novi oglas za tužioca za ratne zločine

BEOGRAD – Državno veće tužilaca odlučilo je da objavi oglas za izbor Tužioca za ratne zlocine, objavljeno je na sajtu tog tužilaštva.

Naime, Tužilaštvo za ratne zločine formalno je bez šefa od početka ove godine, jer krajem prošle godine niko od predloženih kandidata nije dobio neophodnu većinu glasova narodnih poslanika.

Najviše glasova poslanika tada su dobili sudija u Apelacionom sudu u Novom Sadu Dejan Terzić – 109, a zamenik tužioca u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu Snežana Stanojković – 75.

Ovo tužilaštvo sada formalno nema šefa, jer je prethodni tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević formalno ispunio zakonske uslove za odlazak u penziju, a republički javni tužilac Zagorka Dolovac nije imenovala vršioca funkcije tužioca.

Kandidati za tužioca za ratne zločine će, kao i krajem prošle godine, svoje radne i lične biografije slati na adresu najvišeg tužilackog tela, a potom će njegovi članovi ocenjivati njihovu stručnost i osposobljenost.

Kandidati su dužni i da predstave program organizacije i unapređenja rada javnog tužilaštva na čijem čelu pretenduju da se nađu.

Konačnu odluku o izboru doneće Narodna skupština, a da bi novi tužilac za ratne zločine bio izabran neophodno je da dobije 126 poslaničkih glasova.

Državno veće tužilaca, takođe, je donelo Odluku o objavljivanju oglasa za izbor zamenika javnih tužilaca osnovnim javnim tužilaštvima u Beogradu , Novom Sadu, Bečeju, Brusu, Raški, Čačku, Gornjem Milanovcu i Lebanu, njih ukuno 21.

Foto Tanjug, S. Radovanović

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh