Gradovi

Objavljen tender za Zelezaru, pocetna cena 45,7 miliona evra

BEOGRAD – Javni poziv za privatizaciju Železare Smederevo raspisan je danas, a početna cena za smederevskog giganta je 45,7 miliona evra.

U pitanju je poziv za učešće u postupku javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem radi prodaje imovine subjekta privatizacije – Železare Smederevo.

U pozivu, koji je obljavljen u dnevnom listu „Politika“, piše i da je procenjena tržišna cena navedene imovinske celine sa stanjem na dan 31. decembar 2015. godine 91,3 miliona evra, a početna cena iznosi 50 odsto procenjene vrednosti imovine koja se nudi na prodaju.

Zainteresovana lica mogu podneti prijave za učešće u postupku najkasnije do 30. marta, do 12 sati po beogradskom vremenu, a rok za dostavljanje zahteva za otkup prodajne dokumentacije je 22. mart.

Otvaranje Glavnog koverta i koverte sa oznakom „Podaci o ponuđaču“ biće održano 1. aprila u prostorijama Ministarstva privrede, dok se koverat „Ponuda“ otvara samo ukoliko Komisija odobri prijavu.

Prethodni javni poziv za privatizaciju Železare, kada se očekivalo da će srpska čeličana biti prodata američkom Esmarku, nije bio uspešan, a umesto toga je odabrano profesionalno upravljanje – HPK menadžment.

Tokom posete Kini delegacije Srbije, koju je predvodio premijer Aleksandar Vučić, pojavio se novi potencijalni kupac Železare, kineska kompanija HBIS.

Rukovodstvo železare je navodilo da se očekuje da u aprilu sa kineskim investitorom potpišu ugovor.

Prilikom posete čeličani u Smederevu, premijer je prošle sedmice rekao da se, kada je reč o privatizaciji, nada podršci Evropske unije, koja treba to da odobri.

Smederevska železara je pod imenom Sartid prodata 2003. američkom Ju-Es stilu za 23 miliona dolara i do početka 2012. je bila veliki izvoznik i obuhvatala do 13 odsto ukupnog izvoza Srbije.

Vlada Srbije je u januaru 2012. godine otkupila Železaru Smederevo od američkog Ju-Es-Stila za simboličan iznos – jedan dolar.

Prvi tender za prodaju Železare raspisan je aprila 2012. godine, a drugi u decembru 2014. i nakon neuspešnih pregovora sa američkim Esmarkom na tenderu za upravljanje Železarom je pobedio HPK Inženjering, koji je u aprilu 2015. preuzeo upravljanje srpskom čeličanom na čelu sa Peterom Kamarašom i Džonom Gudišem.

Premijer Vučić ranije je izjavio da bi, ukoliko dogovor sa kineskom HBIS grupom bude zaključen u maju, rast BDP-a Srbije u 2016. mogao zahvaljujucji tome da bude čak 2,5 odsto, a u 2017. više od četiri odsto.

Foto Tanjug/S. Radovanović, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh