Novosti online

Објављена Хасанбеговићева слика с усташком капом, он негира

ЗАГРЕБ – Хрватски контроверзни министар културе Златко Хасанбеговић сликао се 1996. године са усташком капом, објавио је на порталу недељник српске заједнице у Хрватској Новости.

Лист наводи да је фотографија аутентична.

„Фотографија је настала на сплитској риви 1996. и објављена је у часопису Независна Држава Хрватска, који постоји и у Националној универзитетској библиотеци, па се та фотографију може и тамо погледати”, изјавио је главни уредник Новости Ивица Ђикић за портал Вечерњег листа.

Новости су објавиле да је нови хрватски министар културе у месечнику НДХ деведесетих величао усташки покрет и заговарао Хрватску до Дрине.

Месечник је тада, како наводе Новости, водио и уређивао Срећко Пшеничник, зет Анте Павелића и председник Хрватског ослободилачког покрета, усташке странке коју је основао поглавник.

У тим новинама, које су од насловне до задње странице у потпуности посвећене „придржавању наука и дела Анте Павелића”, негирању или релативизацији злочина Независне Државе Хрватске, Хасанбеговић је током 1996. написао најмање два текста, преносе Новости.

На писање Новости, које издаје Српско народно веће, реаговао је и Хасанбеговић који је рекао да је то „још једна у низу подвала и провокација”.

„Ово је још једна у низу подвала и провокација којима ме људски и морално желе да дискредитују и политички ликвидирају”, написао је Хасанбеговић у одговору Хрватској телевизији.

Он је навео да је на објављеној фотографији „и лаику видљива накнадна интервенција”, али није рекао о каквим је наводним интервенцијама реч.

Против Хасанбеговићевог избора већ су се изјасниле бројне хрватске организације цивилног друштва и појединци који сматрају да нови министар није компетентан за тај посао, а посебно му замерају изјаве којима доводи у питање антифашизам као један од темеља Устава Хрватске.

Премијер Тихомир Орешковић раније данас је, упитан о захтевима да смени министра, рекао да Хасанбеговић има његову апсолутно подршку и додао да је нови министар „уверени антифашиста”. (Бета)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh