Gradovi

Objavljeni rezultati regionalnog dizajn konkursa

BEOGRAD – Balkanska dizajnerska mreža objavila je rezultate šestog po redu konkursa „Young Balkan Designers 2016“ (Mladi balkanski dizajneri 2016) pod sloganom „New Analogue“ (Novo analogno).

Na konkurs se prijavilo 136 kandidata iz 13 regionalnih zemalja koji su odgovorili na temu ovogodišnjeg konkursa „Novo analogno“, istraživši načine na koje Balkan kao društvo može da afirmiše vrednosti sopstvenih kulturnih dobara.

Zadatak i rezultati konkursa predstavljaju doprinos globalnoj raspravi o dehumanizaciji procesa proizvodnje, nastaloj kao posledica kapitalističkog modela i digitalne produkcije koji zanemaruju ljudski faktor, to jest čoveka, njegovu ličnost, emocionalni sklop i ideale ka kojima teži.

U prvom krugu selekcije odabrano je 69 pobedničkih radova čiji autori dolaze iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Makedonije, Rumunije, Srbije, Slovenije i Turske.

Odabrani radovi biće predstavljeni od 8. do 12. juna u „Talent zoni“ Mikser festivala u Beogradu, okviru izložbe „Ghost Project“ tokom koje će stručni žiri u sastavu: Konstantin Grčić (industrijski dizajner), Tomislav Knezović (Prostoria), Zoran Jedrejčić (industrijski dizajner), Jelena Matić (profesorka na Univerzitetu u Beogradu) i Nikola Radeljković (Numen/ForUse) odabrati radove koji će činiti putujuću izložbu „Young Balkan Designers“ i učestvovati na vodećim regionalnim dizajnerskim manifestacijama.

Novina koju je „Balkanska Dizajn Mreža“ uvela ove godine sa ciljem ojačavanja veza između dizajnerskog i proizvodnog sektora, omogući će dizajnerima da učestvuju u drugoj fazi konkursa koja podrazumeva razvoj proizvoda prema realnim potrebama vodećih proizvođača nameštaja iz regiona.

„Ovogodišnja tema konkursa je podstakla nove vibracije kod mladih stvaralaca i pristigli radovi na najbolji način odražavaju momentum u kome živimo. Danas su dizajneri na neki način dinamični pokretači novih ideja u društvu i njihova rešenja ukazuju na potrebu čoveka za neprestanim prilagođavanjem i savladavanjem problema u svakodnevnom funkcionisanju“, izjavila je Jelena Matić, član žirija.

Inovativnu platformu „Balkanska dizajn mreža“ (Balkan Design Netwotk) osnovali su Hrvatsko dizajnersko društvo iz Zagreba, „Public Room“ iz Skoplja i „Mikser organizacija“ iz Beograda, sa ciljem pružanja strateške podške razvoju i promociji balkanskog dizajna, kako u regiji, tako i na evropskoj i međunarodnoj sceni. Projekat je podržan od strane Evropske unije (program „Kreativna Evropa“) i sufinansiran od strane ministarstava kulture Srbije, Hrvatske i Makedonije.

Foto/Mikser House

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh