Novosti online

Објављивање фотографија уметничких дела на „Википедији” – незаконито

Кад као туриста направите селфи испред неке скулптуре или споменика, и то објавите на друштвеним мрежама, тиме сте прекршили ауторска права, иако тим чином нисте себи прибавили никакву корист. Иако чудна, то је логика којом се руководио врховни шведски суд када је пресудио да је шведски огранак глобалне непрофитне фондације „Викимедија” прекршио закон о заштити ауторских права те земље објављивањем фотографија уметничких дела. Изненађење је још веће будући да одлука важи за јавне радове за које су аутори плаћени новцем пореских обвезника.

Шокантна одлука суда је победа једне локалне организације за заштиту ауторства која је тужила „Викимедију” због објављивања фотографија појединих јавних скулптура у Шведској на „Википедији” без претходне сагласности аутора, односно носиоца права

Ова шокантна одлука суда заправо је победа једне локалне организације за заштиту ауторства која је тужила „Викимедију” због објављивања фотографија појединих јавних скулптура у Шведској на „Википедији” без претходне сагласности аутора, односно носиоца права. Повод за тужбу, како је објављено, било је одбијање „Викимедије” да потпише уговор са овом асоцијацијом по којем би уз накнаду од неколико стотина евра годишње могла да објављује фотографије јавних уметнина. Уместо тога, примећује представник ове организације која окупља визуелне уметнике, фондација је изабрала да плати неколико пута веће трошкове адвоката и судског процеса.

Из „Викимедије”, чији је саставни део слободна интернет енциклопедија „Википедија”, не крију да су разочарани пресудом и наводе да је реч о анахроном и рестриктивном тумачењу закона које је супротно препорукама Европског суда за људска права.

Као што је познато, „Википедија” почива на доприносу корисника, обичних људи, који уређују њене странице и постављају фотографије захваљујући чему је створено огромно онлајн складиште које служи у информативне и образовне сврхе.

Суд је у образложењу навео да шведски закон дозвољава људима да фотографишу јавна уметничка дела, али да је другачије када се прави база где су ти радови доступни свим корисницима интернета и где носиоци права немају никакво обештећење за то.

„Може се сматрати да база овог типа има комерцијалну вредност која није занемарљива. Суд сматра да носиоци ауторских права имају право на ту вредност без обзира на то да ли Викимедија има комерцијалну сврху или не”, оцениле су судије.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh