• Južna Srbija

  Obradović: Projektno finansiranje je postalo način finansiranja partijskih medija

  20170618_144544

  Glavni i odgovorni urednik Vranjskih i nekadašnji predsednik NUNS-a Vukašin Obradović u izjavi za Insajder rekao je danas da je projektno finansiranje medija u Srbiji postao način finansiranja partijskih glasila, a da su nepravilnosti u radu komisija za dodeljivanje sredstava samo “deo folklora”.

  „Najkraće rečeno, rezultat konkursa za projektno finansiranje je sled svakodnevnog pritiska na Vranjske, od otkazivanja oglasa do pretnji preseljenjem. Nama je za dva projekta dodeljeno 150.000 dinara i to ne bila tragedija da od ukupno 15 miliona, 6.5 miliona dinara nije dobila strančaka tv Vranjska plus”, rekao je Obradović.

  On je dodao da iako je lokalna komisija odbila projekte Vranjskih, oni su na republičkom nivou ocenjeni pozitivno.

  “Sve to treba posmatrati iz jednog ugla i to se onda uklapa u celu sliku, a to je da političke snage žele totalni medijski mark. Oni su hteli na ovaj način da nam pošalju jasnu poruku”, rekao je Obradović..

  Povodom odluke lokalne komisije o dodeli sredstava medijima u Vranju danas su ispred gradske Skupštine ovog grada predstavnici Vranjskih i OK radija održali konferenciju za novinare na otvorenom.

  Protest medijskih udruženja

  Protest zbog raspodele sredstava vranjskim medijima izrazili su udruženja novinara – Nezavisno udruženje novinara Srbije, Asocijacija nezaviosnih elektronskih medija, Asocijacija onlajn medija, Lokal pres i Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

  “Članovi komisije, imenovani ne zbog stručnosti već po svemu sudeći da sprovedu prethodno donete partijske odluke, izabrani na predlog nerelevantnih novinarskih udruženja, novac građana dodelili su i medijima kojima građani Vranja nemaju nikakav pristup, anonimnim portalima, vlasnicima medija s kojima su i porodično povezani, izvrgnuvši tako ruglu princip konkursnog sufinansiranja i namerno zaobišavši ugledne, ali očigledno ne i podobne vranjske medije, odnosno njihove medijske projekte”, navodi se u saopštenju novinarskih udruženja.

  Udruženja su takođe istakla da su projektna finansiranja doživela kolaps, ali ne jer je mehanizam kao takav loš već “jer je vlast, ne prezajući od kršenja zakona i moralnih načela, pretvorila u instrument za finansiranje režimskih i rođačko-kumovskih medija, ne obazirući se ni na javni interes ni na kvalitet medijskih sadržaja“.

  Izvor: Insajder

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com