• BG

  Обухват имунизованих обавезном ММР вакцином поново недовољан!

   

   

  О имунизацији становништва против заразних болести обавили смо разговор са Зораном Дељанин, доктором медицине – специјалистом епидемиологије. Наша саговорница је потпуно квалификована за разговор о вакцинацији грађана Ниша јер се ради о магистру медицинских наука из области епидемиологије и координатору за имунизацију за Нишавски и Топлички управни округ у Институту за јавно здравље Ниш.

  Која је улога Института за јавно здравље Ниш у имунизацији становништва против заразних болести? За који део државе је задужен Институт?

  Активна имунизација против заразних болести у Републици Србији се спроводи у надлежним здравственим установама и установама ван здравственог система, а институти за јавно здравље имају улогу координације у том процесу. У том смислу, најважнија је улога надзора спровођења обавезне имунизације.

  Институт за јавно здравље Ниш је одговоран за имунизацију на територији Нишавског и Топличког управног округа.

  Институт поступа по плану складиштења и поступaка с вакцином и води рачуна о протоку року важења вакцина које су у употреби. Водимо рачуна да постоји непрекинут хладан ланац у дистрибуцији вакцина до здравствених установа. Ни за једну вакцину није прихватљиво препуштање пацијенту да је сам донесе у здравствену установу.

  Епидемиолошка служба Института даје мишљење, у случају епидемије неке заразне болести, да ли треба привремено обуставити имунизацију против других заразних болести.

  Представник Института учествује у раду комисије која одређује да поједини пацијенти, због свог здравственог стања, неће примити одређене обавезне вакцине. Ради се, по правилу, о деци која болују од хроничних болести, те због тога не треба да приме обавезне вакцине. Наведено се ретко дешава.

  Које се врсте имунизације становништва спроводе у Србији? Каква је улога Института у томе?

  Према важећим прописима, у нашој земљи постоји обавезна вакцинација све деце одређеног узраста према календару вакцинације. Обавезна вакцинација постоји и за одрасле, а према категоријама становништва: за лица изложена одређеним заразним болестима (најчешће због посла којим се баве), за лица која су у посебном ризику због свог здравственог стања и за запослене у здравственим установама.

  Постоји и препоручена вакцинација лица одређеног узраста и лица код којих имунизацију захтева њихово здравствено стање.

  Постоји и обавезна вакцинација путника у међународном саобраћају за пут у поједине земље против жуте грознице и менингококне болести и препоручена имунизација путника против неколико других заразних болести. Оваква вакцинација се у Србији врши само у Београду, али Институт за јавно здравље Ниш издаје међународно признате потврде о примљеним вакцинама.

  Улога Института је да координира рад здравствених установа у спровођењу активне имунизације и надзире имунизацију. Поред тога, у амбуланти Института се примењују вакцине против беснила и вакцинишу се радници здравствених установа против хепатитиса Б, сезонског грипа, а добијају и ММР вакцину.

  Колико је вакцина утрошено претходне године на територији којом се бави Институт?

  Различити су бројеви за различите врсте вакцина, али се изражавају у хиљадама. Бе-Се-Же вакцина је утрошена у количини од око 6 700 комада, ММР око 8 400, вакцина против хепатитиса Б око 12 200…

  Колики је обухват имунизације одговарајућих категорија становништва обавезним вакцинама?

  Обухват вакцинацијом је задовољавајући, међутим, у вези с ММР вакцином, понавља нам се проблем који нас је већ много коштао претходних година.

  Јавности је већ познато да је смањење обухвата деце ММР вакцином у последњих десетак година довело до избијања епидемија малих богиња током 2017. и 2018. године. Познато је и да су предузете опсежне мере да се обухват вакцинисане деце врати на ниво потребан како би се успоставио епидемијски зид против ове болести и у томе се успело. Током 2018. године, ММР вакцину (у другој години живота) је примило око 95% деце, а ревакцинисано је (у седмој години живота) око 89% деце. Тиме је сузбијена ова болест, узрочник више смртних случајева током трајања епидемије.

  Према подацима које смо скоро прикупили, у првој половини текуће 2019. године, вратиле су се лоше навике од пре неколико година. Обухват деце вакцинацијом је само 32%, а обухват деце ревакцинацијом 53%!

  Чим је непосредна опасност нестала, ми смо се опустили и поново не примењујемо обавезну вакцинацију ММР вакцином.

  Не треба да гајимо илузије, такво понашање ће довести до понављање епидемије у будућности.

  Испоставља се да једино мере принуде дају резултате. Када родитељима почну да стижу поштом позиви за вакцинацију и када одговарајуће инспекције покрећу казнене поступке, ММР вакцину прими довољан број деце. У супротном, обавезна вакцинација се избегава.

  Зачуђујуће је да је највећи отпор против примене ММР вакцине. Обавезној вакцинацији другим вакцинама, родитељи се ретко противе. ММР вакцина је испитана и потпуно безбедна. Доказано је да нема никакве везе између вакцине и појаве аутизма. Потпуно ми је нејасно откуд толики отпор према ММР вакцини.

  Да ли има појава заразних болести које се могу спречити обавезним вакцинама на територији којом се бави Институт?

  За разлику од ММР вакцине, с чијом применом имамо проблема, вакцинација другим вакцинама се уредно спроводи, тако да се заразне болести против којих се штитимо обавезним вакцинама не јављају.

  Да ли има, и колико често, реакција на примљене вакцине на територији којом се бави Институт?

  Сваког месеца сачињавамо извештај о нежељеним реакцијама на вакцине. Нема правила, али месечно нам обично буду пријављена два до три таква случаја, Најчешће се испостави да се не ради о реакцији на вакцину, већ о здравственој тегоби узрокованој нечим другим.

  Не памтим да смо имали пријаву било какве теже последице узроковане вакцинацијом.

  Ниш, септембар 2019. године

  Љубомир Костић

  (Израду овог медијског садржаја суфинансираo је Град Ниш. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не одражавају  ставове органа који је доделио средства)

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com