• Gradovi

  Očekivana saglasnost HR, poklopilo se sa posetom Moskvi

  Sociolog Vladimir Vuletić kaže da je dobra i očekivana vest što je Hrvatska dostavila saglasnost Briselu za nastavak procesa pregovora sa Srbijom o otvaranju Poglavlja 23, ali da je interesantno što se odluka Zagreba poklopila sa nedavnom posetom premijera Srbije Moskvi.

  BEOGRAD – Sociolog Vladimir Vuletić kaže da je dobra i očekivana vest što je Hrvatska dostavila saglasnost Briselu za nastavak procesa pregovora sa Srbijom o otvaranju Poglavlja 23, ali da je interesantno što se odluka Zagreba poklopila sa nedavnom posetom premijera Srbije Moskvi.

  „Mi smo na neki način očekivali da će na Hrvatsku biti izvršen pritisak iz Brisela, iz značajnih evropskih zemalja da ne koristi svoju poziciju člana EU da bilateralne sporove sa Srbijom rešava time što će uslovljavati proces pristupanja“, rekao je Vuletić Tanjugu.

  On je dodao da je interesantno da se dostavljanje saglasnosti Hrvatske vremenski poklopilo sa posetom premijera Aleksandra Vučića Moskvi.

  „Moglo bi se reći da je i ta poseta, na neki način, uticala da se proces deblokiranja brže realizuije. Pokazalo se da je spoljna politika Srbije koja podrazumeva put ka EU, ali ne okretanje leđa Moskvi, dala svoj rezultrat i pomogla na neki način da se i ovaj proces odblokira“, naglasio je VUletić.

  On je pojasnio da ne može da se tvrdi da poseta Vučića Moskvi ima veze sa deblokadom pregovora Hrvatske, da je na nivou indicija, ali da čitava vremenska korelacija daje za pravo da su te dve stvari bile povezane.

  „EU je razumela da velika, neprincipijelna blokiranja Srbije na putu evropskih integracija- putu koji Srbija želi, da zatvaranje vrata na jednoj strani, omogućava drugoj strani- Moskvi da šire otvori vrata, na koje Srbija ne može da ne zakuca“, naglasio je on.

  Vuletić kaže da je pozicija Srbije u svetu veoma teška, da se mora hodati po tankoj liniji i da je potrebno veliko majstvorstvo da se ne napravi greška koja bi mogla skupo da košta drtžavu.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com