Gradovi

Od Atine do Lime Obama uverava svet da je sve u redu

Odlazeći predsednik SAD Barak Obama završiće svoju oproštajnu turneju isto kao što ju je započeo – uveravajući svetske lidere da američka demokratija nije slomljena i da će sve biti u redu kad ga Donald Tramp nasledi sledeće godine.

LIMA – Odlazeći predsednik SAD Barak Obama završiće svoju oproštajnu turneju isto kao što ju je započeo – uveravajući svetske lidere da američka demokratija nije slomljena i da će sve biti u redu kad ga Donald Tramp nasledi sledeće godine.

Obama je iz Atine i Berlina stigao u Limu gde prisustvuje godišnjem Azijsko-pacifičkom samitu.

Međutim, u središtu Obaminih razgovora sa svetskim liderima cele nedelje jeste Trampov izbor za novog šefa Bele kuće i zabrinutost međunarodne zajednice tim povodom.

On se danas sastaje sa predsednicima Perua i Kine, kao i liderima 11 drugih zemlja.

Obama je juče tokom poslednje posete Evropi održao sastanak sa kancelarkom Angelom Merkel, italijanskim premijerom Mateom Rencijem, predsednikom Francuske Fransoa Olandom, premijerima Španije i Velike Britanije Marijanom Rahojem i Terezom Mej u Berlinu.

Evropski partneri su posle neočekivane pobede republikanca Donalda Trampa tražili od Obame uveravanja da će SAD ostati privržene NATO i jačanju transatlantske saradnje.

AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh