Gradovi

Od danas kraća procedura za prijavu koncentracije na tržištu

BEOGRAD- Nova uredba koja donosi pojednostavljenje procedura za prijavu koncentracije učesnika na tržištu od danas je na snazi, saopštava Komisija za zaštitu konkurencije.

Nova Uredba o sadržini i načinu podnošenja prijave koncentracije, sticanje kontrole nad drugim učesnikom na tržištu ili njegovom delu, podnosiocima koji ispunjavaju uslove za prijavu u skraćenom obliku biće omogućen jednostavniji postupak, zbog smanjenog broja neophodnih dokumentata.

Komisija podseća da je Zakonom o zaštiti konkurencije utvrđena obaveza prijave koncentracije i dužnost učesnika u koncentraciji da prekinu njeno sprovođenje dok ovo telo ne donese rešenje.

Kako podsećaju, Komisija je nadležna da, u slučaju nepoštovanja ovih obaveza, odredi meru zaštite konkurencije, u obliku obaveze plaćanja novčanog iznosa u visini najviše 10 odsto ukupnog godišnjeg prihoda.

Nepoštovanje obaveza koje se odnose na prijavu koncentracije u propisanom roku i prekid sprovođenje koncentracije do donošenja rešenja predstavljaju povredu Zakona o zaštiti konkurencije, ističe Komisija, a za to je predviđeno i plaćanje procesnog penala.

„Ove obaveze se odnose na sve učesnike na tržištu, uključujući i javna preduzeća koja, ukoliko su ispunjeni Zakonom propisani uslovi, ukupan godišnji prihod, moraju da prijave sticanje kontrole nad drugim učesnikom na tržištu“, piše u saopštenju.

Cilj prijavljivanja koncentracije je i sprečavanje prethodnom kontrolom koncentracija u cilju zaštite od ograničavanja, narušavanja ili sprečavanja konkurencije, odnosno stvaranja ili jačanja dominantnog položaja učesnika koncentracije na tržištu.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh