Gradovi

Od danas radovi na revitalizaciji TENT B2

BEOGRAD – Elektroprivreda Srbije počinje danas prvu fazu revitalizacije bloka B2 u Termoelektrani „Nikola Tesla B“ u Obrenovcu i u kapitalni remont jednog od dva najveća termo proizvodna kapaciteta u Srbiji EPS će uložiti oko 70 miliona evra.

Nakon završetka remonta planirano je da to postrojenje početkom novembra ponovo bude vraćeno na mrežu.

V.d. direktora EPS-a, Milorad Grčić rekao je danas za RTS da Termoelektrana „Nikola Tesla“ pokriva 55 odsto potrošnje struje u Srbiji, a kako kaže, upravo TENT B proizvede 20 odsto te struje.

„To je blok koji doživljava kapitalni remont posle 30 godina rada preko, odnosno 20.000 radnih sati. Važno je naglasiti da se noćas završila prva faza njegovog života i da kreće nova faza“, kaže Grčić.

Dodaje da ce posle remonta moci da radi još 20.000 sati, odnosno 30 godina, i da će imati veću snagu. Istakao je i da se ovim remontom obezbeđuje stabilnost električne energije.

„Ovo je jedno od najvećih gradilišta. U narednih šest meseci ovde će raditi do 1.100 radnika. Trenutno u termoelektrani radi oko 630 zaposlenih“, kaže Grčić koji ističe da će radove izvoditi i domaće i strane firme, a neke od njih su, kako kaže, „Energoprojekt“, „Hidrotehnika“ i „Simens“.

„Rok za završetak je 2. novembar, i mislim da je sve dobro pripremljeno. Smatram da su sve firme koje će raditi iskusne što se tiče poslova u energetici i uveren sam da će sve proći kako treba“, dodaje Grčić.

„EPS-ov projekat prve faze revitalizacije bloka TENT B2 na Ušću predstavlja najobimniji projekat koji se trenutno realizuje u okviru EPS-a i najkrupniji u ogranku TENT“, rekao je Grčić na nedavnom sastanku sa predstavnicima više od 30 stranih i domaćih firmi koje će učestvovati u realizaciji tog projekta.

Predviđenih 70 miliona evra će biti uloženo za veću snagu i duži radni vek, saopštio je EPS.

„Posle 220.000 radnih sati, ovaj kapitalni remont bloka B2 doneće novih 200.000 radnih sati i povećanje snage za dodatnih 30 megavata, sa sadašnjih 620 MW na 650 MW. Pored produženja radnog veka, modernizacija će doprineti većoj pouzdanosti i energetskoj efikasnosti, kao i poboljšanju zaštite životne sredine“, rekao je on.

Grčić je istakao da će u realizaciji tog projekta u značajnom procentu učestvovati domaće firme i na taj način domaća privreda doprinosi očuvanju stabilnosti najveće srpske energetske kompanije, kao i da EPS i na ovom projektu potvrđuje opredeljenost da je angažovanje domaćih firmi jedan od najvažnijih zadataka.

Izvršni direktor za proizvodnju energije u EPS-u Savo Bezmarević je najavio da će biti stvoreni uslovi za bezbedan rad svih učesnika na gradilištu kako bi tako obiman i složen posao protekao bez i jedne povrede, uz poštovanje svih planiranih rokova, kako u isporuci opreme tako i u završetku predviđenih radova.

Predstavljajući organizacionu šemu projekta, sastav rukovodećih timova, strukturu radova i rokove direktor TENT B i rukovodilac projekta Goran Lukić je predstavio tehničke ciljeve i istakao da su svi planirani radovi podeljeni u okviru sedam grupa i da će na gradilištu biti angažovano i do 1.100 ljudi.

Foto Tanjug/M. Jelesijević, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh